Uithijsen deur. Foto: Willem Hamer
Uithijsen deur. Foto: Willem Hamer

Het dak is eraf bij sluis Eefde

EEFDE - In het weekend van 13 en 14 juni 2020 vonden er onderhoudswerkzaamheden plaats bij Sluis Eefde. Voor het eerst in het 90-jarige bestaan van de monumentale Zuidersluis werden de verbindingsbruggen tussen de heftorens en sluisdeuren verwijderd en vervoerd naar Krimpen aan de IJssel. De traversen, de officiële naam voor de verbindingsbruggen, en de sluisdeuren worden daar onder gecontroleerde omstandigheden gereinigd, geschuurd, geschilderd, indien nodig gerepareerd en overgeschilderd.

De Zuidersluis is een rijksmonument uit 1933. Het is een ontwerp van Dirk Roosenburg en is gebouwd in de stijl van de nieuwe zakelijkheid. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt wil men de originele materialen van de stalen traversen en sluisdeuren zoveel mogelijk hergebruiken.

Schadelijke verf
De monumentale traversen worden voor het eerst gedemonteerd. Deze demontage is nodig omdat er Chroom-6 aangetroffen is. Ook op de sluisdeuren is deze conserverende verf aangetroffen. In een speciale geconditioneerde ruimte bij Hollandia in Krimpen aan de IJssel wordt deze schadelijke verf verwijderd. Vervolgens worden de traversen en sluisdeuren weer geconserveerd door het aanbrengen van nieuwe verf. Zo kunnen ze weer jaren dienstdoen.

Eerder klaar dan gepland
Sluis Eefde was zaterdag van 8.00 - 18.00 uur en zondag 8.00 – 14.30 uur uit veiligheidsoogpunt gestremd. Zaterdagnacht was de sluis in werking om de wachtende schepen te kunnen schutten; normaliter is de sluis op zaterdag- en zondagnacht gesloten. De werkzaamheden waren zondagmiddag eerder klaar dan gepland, waardoor de sluis weer geopend kon worden om 14.30 uur in plaats van 18.00 uur.

Uitbreiding Sluiscomplex
Rijkswaterstaat heeft het sluiscomplex bij Eefde uitgebreid met een tweede sluiskolk: de Noordersluis. Er is meer capaciteit nodig om het toegenomen scheepvaartverkeer te kunnen bedienen en de oude sluis, de Zuidersluis, heeft groot onderhoud nodig. Bovendien is één sluiskolk in zo’n belangrijk knooppunt te kwetsbaar in geval van onderhoud of calamiteiten. Nadat half april de tweede (Noorder)sluis in gebruik is genomen, wordt aan de oude, (Zuider)sluis groot onderhoud gepleegd. Het groot onderhoud is medio 2021 afgerond.

Uithijsen traverse. Foto: Willem Hamer