Diederik Kingma kijkt ernaar uit sporters te ontvangen in de zaal. Foto: Liesbeth Spaansen
Diederik Kingma kijkt ernaar uit sporters te ontvangen in de zaal. Foto: Liesbeth Spaansen

‘Creativiteit, dat is onze winst’

Diederik Kingma over Arcus Fysiotherapie

Door Liesbeth Spaansen

ZUTPHEN – Moesten rond 15 maart vanwege het coronavirus de sportscholen dicht, een week later sloten ook de oefenzalen van fysiotherapiepraktijken. Inclusief de grote oefenzaal van Arcus Fysiotherapie aan de Paulus Potterstraat 42 in Zutphen. Fysiotherapeut en lid van de maatschap Diederik Kingma: “Alleen noodzakelijke zorg voor klachten die niet kunnen wachten hebben we gedaan. Heel strikt!”

Het hele team ging over op online services. “Voor ons totaal nieuw, maar vanaf week één gestart. We hebben een heel scala aan filmpjes opgenomen met oefenprogramma’s, als huiswerk”, legt Diederik Kingma uit. “We gingen videobellen met patiënten. Dat is heel gek kan ik je vertellen. Wij hebben een contactberoep en zijn gewend één op één te corrigeren en sturen. Het was dus even wennen om trainings- en bewegingsvormen, het lopen via videobellen te corrigeren. We beseffen nu we weer open mogen, hoe prettig het is om mensen om ons heen te hebben.”

De omslag naar online hulpverlenen heeft veel creativiteit gevraagd. “Dat is onze winst”, daar is Diederik zeker van. “Maar ook de saamhorigheid binnen het team en met collega’s in Zutphen, Warnsveld en omstreken. Er was heel veel uitwisseling van ervaringen over hoe te werken én materialen zoals mondkapjes. Je hebt veel aan elkaar en elkaars ervaring.”

Een dynamische bedrijfstak viel ineens stil. Toch kijken Diederik en zijn collega’s terug op een mooie, saamhorige tijd. “Het was een wens van jaren, maar ook noodzaak, om de praktijkruimte te schilderen. Die tijd hadden we nu. Een week na het afronden van het schilderwerk mochten we langzaamaan weer patiënten ontvangen. Zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand, daar waar mogelijk buiten. Eerst jonge sporters, revaliderend van hun sportblessures. Later ook reguliere patiënten. Pas twee weken ook voorzichtig de patiëntengroepen met een verminderde weerstand waaronder kanker- en COPD patiënten. De gezondheidzorg normaliseert zich langzaam. Ziekenhuizen hervatten langzaam operaties aan heupen, knieën en schouders. Wij zien weer veel nieuwe patiënten op alle gebieden. Een nieuwe uitdaging is de revalidatie van patiënten die veel klachten hebben overgehouden na een doorgemaakte corona-infectie.”

Arcus Fysiotherapie is 15 jaar geleden ontstaan uit een gezamenlijk initiatief van fysiotherapeuten, huisartsen en apotheek. “Je hebt partners nodig om elkaar te versterken en samen te werken. In het Arcus Gezondheidcentrum pakte dat goed uit”, legt Diederik Kingma uit. “Naast alle vormen van fysiotherapie en manueel therapie bieden wij veel sportrevalidatie en hebben we veel ervaring in de revalidatie van knie-, heup- en schouderklachten.”

Een andere en inmiddels net zo bekende tak is de Arcus Fysio-fitness. Trainen zoals in een reguliere sportschool maar dan onder begeleiding van een fysiotherapeut en aan de hand van op maat gemaakte individuele programma’s. Sporten om klachten voor te zijn of om herhaling van klachten te voorkomen.
Arcus heeft een verrassend ruime trainingszaal, grote vrije oefenruimte en alle faciliteiten die je van een sportcentrum mag verwachten. “Alleen zonder harde muziek en grote televisieschermen.
Onze doelgroep heeft daar geen behoefte aan of neemt zelf zijn muziek mee.” Nieuw deze zomer is de Arcus Sportzomer. Intensieve buitentrainingen tijdens de zomervakantie, speciaal voor competitiesporters waardoor ze fit aan de start van het nieuwe seizoen verschijnen.

Op 1 juli gaan de sportscholen weer open en mag er binnen worden gesport. “We moeten ons strikt houden aan de voorwaarden zoals die door de overheid gesteld zijn. Kleine vaste groepen van vijftien mensen tegelijk die zelf hun toestel weer schoon achterlaten”, laat Diederik Kingma in de sportzaal zien. “We hebben toestellen weggehaald of schakelen ze uit, de deuren en ramen staan open voor extra ventilatie. Er is een aparte in-en uitgang, kleedkamer en douches zijn gesloten.”

Het vooraf reserveren van je trainingstijden is verplicht maar kan sinds kort via de Arcus Fitness App. “We gaan al onze sporters vooraf inlichten over de nieuwe regels en afspraken. Meestal per e-mail, in een aantal gevallen telefonisch. Niet alle leden kunnen makkelijk uit de voeten met zo’n app. Om iedereen weer aan het trainen te krijgen helpen we graag een handje. We weten hoezeer de mensen uitkijken naar hervatting van hun trainingen. We zijn er helemaal klaar voor en verheugen ons zeer op een verantwoorde herstart per 1 juli.”


arcusfysiotherapie.nl