Meerderheid gemeenteraad tegen sloop Meisjesvakschool

ZUTPHEN - De gemeenteraad is tegen sloop van de Vakschool voor Meisjes aan het Vispoortplein. Op de raadsvergadering van 8 juni jongstleden werden maar liefst twee moties aangenomen: één voor behoud van het complete pand en één voor behoud van ‘in ieder geval’ de gevel.

De gemeenteraad maakt zich zorgen over de Meisjesvakschool aan het Vispoortplein. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 8 juni werden maar liefst twee moties behandeld. Behoud van het gehele vooroorlogse pand was de inzet van de eerste motie. Deze werd aangenomen met 16 stemmen voor en 12 tegen. Behoud van in ieder geval de gevel en voor zover haalbaar ook behoud van het binnenwerk, was het doel van de tweede motie. Deze motie, ingediend door GroenLinks, werd aangenomen met 28 stemmen voor en 0 tegen.

Monument
Herman Krans, raadslid voor GroenLinks, is blij met de raadsbrede steun: “Hoewel de Meisjesvakschool geen monumentenlabel heeft, is het natuurlijk wel een monument en onze gemeenteraad heeft weer eens unaniem uitgesproken hoe we in Zutphen met monumenten willen omgaan. Behoud staat voorop en vernieuwing kan daarvoor noodzakelijk zijn.” Het stadhuis uit 1999 en het Broederenklooster dat nu vernieuwd wordt zijn daar goede voorbeelden van. De meisjesvakschool wens je hetzelfde toe.”

Het college van B&W heeft met deze motie een duidelijke boodschap voor de eigenaar van de Meisjesvakschool. Krans: “Een unanieme uitspraak van de gemeenteraad is altijd een helder signaal en bovendien is deze motie praktisch uitvoerbaar. Het college kan hier dus echt iets mee bereiken.”