Juul Diteweg (links) ontvangt de voorzittershamer van Gert Oldebeuving (rechts). Foto: Tim Wengelaar
Juul Diteweg (links) ontvangt de voorzittershamer van Gert Oldebeuving (rechts). Foto: Tim Wengelaar

ZUTPHEN - Juul Diteweg is sinds 18 maart jongstleden de nieuwe voorzitter van de Stichting Henrick Baderorgel. Hij neemt de functie over van Gert Oldenbeuving.

De afgelopen acht jaar was Gert Oldenbeuving voorzitter van het bestuur van de Stichting Henrick Baderstichting. Juul Diteweg, oud-directeur van het ArtEZ Conservatorium Arnhem/Zwolle/Enschede, volgt hem nu op.

Stichting Baderorgel organiseert liveconcerten van kwalitatief hoog niveau die doorgaans een breed publiek aanspreken. “Sinds de coronamaatregelen zijn versoepeld is het concertprogramma begin juni weer opgepakt,” vertelt Diteweg. “We hebben een zeer afwisselend programma samengesteld, waarin het grandioze Baderorgel als solo-instrument of als begeleider zal klinken.”

Wishful Singing
Iedere zaterdagmiddag vindt er een marktconcert plaats waarbij het orgel wordt bespeeld. Naast de marktconcerten worden er ook op een aantal vrijdagavonden en zondagmiddagen bijzondere concerten geprogrammeerd. Zo komt op vrijdagavond 3 juli het vocale kwintet Wishful Singing, bekend van het optreden tijdens de laatste dodenherdenking, maar ook door de samenwerking met Herman Finkers, naar Zutphen. “A capella-zang van het hoogste niveau,” zegt Diteweg, “verbonden door orgelimprovisaties van Hayo Boerema, vernieuwend organist en prijswinnaar van diverse orgelconcoursen.”

Poëzie- en muziekavond
Een avond met een heel ander karakter is de poëzie- en muziekavond op vrijdag 10 juli. De Zutphense auteur en kunsthistorica Gerdien Verschoor leest haar favoriete gedichten en zeer korte verhalen voor over schilderijen, beeldhouwwerken en een viool. Organist Klaas Stok speelt deze avond op het Baderorgel.

Bachconcert
Op zondag 13 september verzorgt organist Klaas Stok het jaarlijkse Bachconcert. Deze traditie is in 1969 gestart door Bert Matter bij zijn benoeming tot Walburgisorganist. Zijn opvolger Klaas Stok heeft deze traditie voortgezet. In aanloop naar het Sweelinckjaar 2021, presenteert Klaas Stok eind september zijn nieuwe CD met werken van de in Deventer geboren componist Jan Pieterszoon Sweelinck.

Filmconcert
Op 9 oktober is er een vertoning van de film La Chute de la Maison Usher. Een verfilming uit 1928 van het gelijknamige boek van Edgar Allen Poe door regisseur Jean Epstein, begeleid door improvisaties op het Baderorgel door Geerten Liefting.

Reserveren
In verband met de corona maatregelen is er steeds plaats voor een beperkt aantal toehoorders en is reserveren noodzakelijk. Alle informatie over de programma’s, toegangsprijzen en reserveren is te vinden op de website.


www.baderorgel.nl

Juul Diteweg (links) ontvangt de voorzittershamer van Gert Oldebeuving (rechts). Foto: Tim Wengelaar