Kleurplaatactie: Samen kleuren wij een vergeten monument

ZUTPHEN - In de strijd om behoud van de Vakschool voor Meisjes aan het Vispoortplein in Zutphen roept Stichting de Oude HBS inwoners op een tekening van het gebouw in te kleuren. Iedereen mag meedoen. De kleurplaten worden na afloop van de actie aangeboden aan de gemeenteraad van Zutphen. De kleurplaat is te vinden op pagina 6 van deze krant.

Door Alize Hillebrink

[APART KADER]

De Vakschool voor Meisjes aan het Vispoortplein in Zutphen uit 1921 van architect Willem Leliman staat op de tocht. De eigenaar wil er appartementen realiseren en daarvoor is het pand niet geschikt. In de eind vorig jaar opgestelde Stedenbouwkundige Randvoorwaarden heeft het college van B&W een ruime mogelijkheid opengelaten voor sloop van het pand. Het pand is geen monument, maar heeft een hoge cultuurhistorische waarde. Het geldt als beeldbepalend en valt onder het Beschermd Stadsgezicht van Zutphen. De gemeenteraad nam vorige week een motie aan tot behoud van het schoolgebouw. In afwachting van het verdere verloop van de procedure organiseert Stichting de Oude HBS een protestactie.

[EINDE KADER]

Vergeten monument
Al bijna veertig jaar zet Stichting de Oude HBS zich in voor behoud van monumenten in Zutphen en Warnsveld. Momenteel zet de stichting zich in voor behoud van Meisjesvakschool aan het Vispoortplein. In de afgelopen jaren is het historische pand twee keer beoordeeld op zijn cultuurhistorische waarde en is door het Gelders Genootschap en Stenvert Bouwhistorie uit Utrecht tot monumentwaardig bestempeld. “Van een daadwerkelijke aanwijzing tot monument is het helaas nooit gekomen,” zegt De Bruin van Stichting de Oude HBS. De Bruin spreekt daarom van een 'vergeten monument'.

Geen inspraak
Volgens de Oude HBS maakt het huidige college van B&W het inwoners en belanghebbenden bijna onmogelijk om inspraak te hebben in het behoud van oude panden in Zutphen. “Over inspraak in de gemeenteraad en de Forums worden inwoners te elfder ure geïnformeerd. Pottenkijkers worden buiten de deur houden. In de nieuwe Erfgoedverordening van 2018 zijn belanghebbenden buitenspel gezet,” zegt De Bruin.

'Het college

van B&W is

tegen behoud

van het pand'

Om inwoners toch een stem te geven en een mogelijkheid te geven om te laten blijken dat het pand behouden moet blijven, organiseert stichting de Oude HBS een ludieke kleurplaatactie getiteld: ‘Samen kleuren wij een vergeten monument’. Het gekozen thema is een knipoog naar het coalitieakkoord van de gemeente Zutphen: ‘Met elkaar kleuren we Zutphen en Warnsveld’. De Bruin: “Het akkoord zegt dat inwoners meedenken, meepraten en meewerken aan de vraagstukken die hen raken en dat de gemeente naar hen luistert. In het proces rond de Vakschool voor Meisjes komt de gemeente deze woorden totaal niet na,” zegt De Bruin.

Ultieme poging
“De actie van de Oude HBS is een ultieme poging om het debat nog een goede richting op te krijgen,” zegt De Bruin. “Het is een roep om behoud van het gebouw. Uit alles blijkt dat het college van B&W hoe dan ook tegen behoud is. Moeten wij dan machteloos toekijken hoe dit monumentale pand straks tegen de vlakte gaat?”

De tekening van de Vakschool voor Meisjes is gemaakt door de Zutphense kunstenaar Jan Baggen. Baggens specialiteit is het schilderen van historische stadsgezichten, waarbij hij veel kleur toepast. In zijn tekening van de Oude Meisjesvakschool heeft hij juist alle kleuren weggelaten. De Bruin: “Iedereen is uitgenodigd naar eigen inzicht kleur te geven aan dit vergeten monumentale pand, ook buiten de lijntjes. En iedereen mag meedoen, we hanteren geen leeftijdsgrens.”

Prijzen
Met de kleurplaatactie zijn 3 prijzen te winnen. De eerste prijs is een waardebon van 100 euro, de tweede prijs waardebon van 50 euro en de derde prijs een waardebon van 25 euro. De waardebonnen zijn te besteden bij Boek en Buro. Kleurplaten kunnen tot en met 30 juni 2020 tot 18.00 uur worden ingeleverd bij Boek en Buro, Beukerstraat 77 te Zutphen. De kleurplaten worden beoordeeld door kunstenaar Jan Baggen. Na de prijsuitreiking zullen de kleurplaten worden aangeboden aan de gemeenteraad van Zutphen.


De kleurplaat is te vinden op pagina 6