Eén op de twaalf Nederlandse kinderen kan niet meedoen aan activiteiten die voor leeftijdgenootjes heel normaal zijn. Foto: PR
Eén op de twaalf Nederlandse kinderen kan niet meedoen aan activiteiten die voor leeftijdgenootjes heel normaal zijn. Foto: PR

Stichting Leergeld harder nodig dan ooit

Corona drukt nog meer gezinnen met kinderen armoede in

ZUTPHEN - Door de coronacrisis dreigt een nieuwe grote groep mensen in de financiële problemen te raken. Onder hen bevinden zich veel gezinnen met kinderen. Zij staan er echter niet helemaal alleen voor: Stichting Leergeld springt bij en zorgt ervoor dat hun kinderen gewoon mee kunnen doen met hun leeftijdsgenootjes en niet aan de zijlijn terechtkomen. Met de Landelijke Leergeld Dag, jaarlijks op 1 juni vraagt de stichting aandacht voor haar werk.

In Nederland leeft één op de twaalf kinderen in armoede. Zij kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Via 108 lokale stichtingen (en één partner), die samen actief zijn in 74 procent van de Nederlandse gemeenten, biedt Stichting Leergeld kinderen uit minimagezinnen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Zo ondersteunt zij ouders met bijvoorbeeld de aanschaf van schoolspullen, een bijdrage voor een schoolreis, een computer of een fiets of met de contributie voor een sportvereniging.

In 2019 konden dankzij Stichting Leergeld 126.838 kinderen uit minimagezinnen onbezorgd meedoen. Stichting Leergeld Zutphen heeft zo’n 400 van deze kinderen, uit de gemeente Zutphen kunnen ondersteunen. Om gezamenlijk nog meer kinderen nog beter te bereiken werkt Stichting Leergeld samen met de gemeente Zutphen, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job binnen het samenwerkingsverband Sam&.

Laptops
Dat Stichting Leergeld snel kan handelen bleek de afgelopen twee maanden wel. De organisatie verspreidde samen met hun lokale netwerken ruim 8.000 laptops en tablets onder kinderen die voor het noodzakelijke thuisonderwijs niet over zo'n apparaat beschikten. De lokale stichtingen konden snel schakelen tussen gemeenten, bedrijfsleven en donateurs en vanuit het landelijk bureau konden subsidiegelden van het ministerie van SZW worden ingezet. In de gemeente Lochem heeft Stichting Leergeld Lochem op deze manier zestien laptops/tablets kunnen verspreiden.

Corona-gevolgen
Als gevolg van de corona-crisis dreigt een grote groep mensen door een terugval in inkomen in financiële problemen te raken. Daar zijn ook veel gezinnen bij, waarvan de ouders werk(t)en als zelfstandige, flex- of seizoen-werkers. “Juist in deze tijd is het belangrijk dat kinderen kunnen ontspannen en meedoen met andere kinderen. Die ondersteuning bieden wij. Voor de ouders betekent dit in ieder geval een zorg minder”, aldus Ageeth Koemans, voorzitter van Leergeld Zutphen. “We denken dat veel van deze gezinnen Stichting Leergeld nog niet kennen óf niet beseffen dat ook zij in aanmerking kunnen komen voor ondersteuning. We willen deze gezinnen nu laten weten dat wij er ook voor hen zijn!”

Om nog meer mensen bekend te maken met haar ondersteuningsaanbod, start Leergeld Zutphen, in samenwerking met de basisscholen, met een spreekbeurtproject dat na de zomervakantie op de basisscholen zal worden uitgerold. Dit heeft tot doel armoede uit de taboesfeer te halen.

Stichting Leergeld Zutphen roept ouders uit gezinnen uit de gemeente Zutphen die financiële ondersteuning nodig hebben, op om contact op te nemen. Dat kan via de Leergeld website www.leergeld.nl/zutphen of via de website van Sam&: www.samenvoorallekinderen.nl/ouders. Ook kan men mailen naar info@leergeldzutphen.nl . Helaas is de stichting tot 1 september a.s. niet telefonisch bereikbaar.