Je eigen film in Luxor kan werkelijkheid worden. Foto: Alize Hillebrink
Je eigen film in Luxor kan werkelijkheid worden. Foto: Alize Hillebrink

Luxor lanceert prijs voor aanstormend filmtalent

Glorious Luxorious Award en professionele coaching voor de winnaar

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Een nieuwe uitdaging voor met name jonge filmers: een echte wedstrijd, waarbij de beste inzendingen op groot scherm worden vertoond in Filmtheater.Luxor in Zutphen. En de allerbeste wint de Glorious Luxorious Award. De maker krijgt professionele coaching voor een volgend project.

Dit nieuwe initiatief van Filmtheater Luxor in Zutphen is bedoeld voor aanstormend filmtalent en daarbij is alles mogelijk. “Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, tablet of laptop.”

De wedstrijd is bedacht door Hans Heesen, directeur van Luxor en docent scenarioschrijven aan de Filmacademie in Amsterdam. Op social media als YouTube, Instagram, Snapchat of TikTok, barst het volgens Heesen van de filmpjes en is er niet zelden sprake van kwaliteit. Deze ‘nieuwe generatie’ makers wil hij uitdagen.“Alles is welkom. Korte fictiefilms, documentaires, animatiefilms.” De films worden beoordeeld door een vakjury en op 1 november vertoond in Luxor. De beste film wordt bekroond met de Glorious Luxorious Award en de maker krijgt bij een volgende film professionele coaching ter waarde van duizend euro.

De doelgroep is tot twintig jaar, “omdat die veel filmpjes maken”, zegt Heesen. Maar mensen boven de twintig mogen ook meedoen. “Er zou zomaar een ‘Grandma Moses’ tussen kunnen zitten, dus we doen niet aan leeftijdsdiscriminatie.” In ieder geval wordt gemikt op mensen die de ambitie hebben om verder te gaan met het filmwerk.

'Er worden

tegenwoordig

complete

speelfilms

gemaakt met

smartphones'


Vooruitkijken
Het idee voor de prijs ontstond in 2019 tijdens de viering van Luxors Jubileumjaar. “We hebben met het publiek teruggekeken op honderd jaar filmgeschiedenis en nu willen we vooruitkijken. In de beeldcultuur is de laatste jaren zoveel veranderd. Er worden tegenwoordig complete speelfilms gemaakt met smartphones. Jongeren van nu zijn gewend om zo te werken. TikTok, Snapchat, YouTube, Vloggen, clips maken, jongeren doen het aan de lopende band.”

Luxor wil de makers een podium geven door de films te vertonen op het witte doek. “Voor filmmakers is het hebben van een podium en het vertonen van hun film op het grote doek inspirerend en dus van groot belang.” En volgens Heesen bestaat een film bestaat pas als hij gezien wordt. “De kijker ziet een andere film dan jij als maker. Je voelt wat er gebeurt met het publiek, dat is leerzaam en inspirerend. Wij brengen makers en kijkers direct met elkaar in contact.”

Dat dat reuze spannend is maakte Heesen ooit zelf mee bij een film waarvoor hij met Jos Stelling het scenario schreef. De film werd vertoond bij de opening van het Nederlands filmfestival. Heesen zat met het hart in de keel in de zaal. Want, zou het publiek lachen om de grap die hij had bedacht? Zou die leuk genoeg zijn? “Als maker merk je wanneer het publiek in vervoering raakt. Dat voel je in een zaal.”

'Wij brengen

makers en

kijkers direct

met elkaar in

contact'


Guerrillamentaliteit
De prijs is ook een aanmoediging in eigenheid. Volgens Heesen wordt de huidige filmcultuur bepaald door commissies. Echter, vloggende en youtubende jongeren hebben daar geen boodschap aan. “Die bepalen het zelf. En dat vind ik leuk: die guerrillamentaliteit, dat wil ik aanmoedigen.”

Heese is overigens niet bang voor homevideo-kwaliteit. “Ik ga ervan uit dat mensen die een zekere ambitie hebben hierop ingaan en dat wil ik stimuleren.” Maar niet alles wat wordt ingestuurd zal worden vertoond. “Het moet wel kwaliteit hebben. En geen abjecte boodschappen. We bekijken het aan de voorkant.”

Vakjury
De jury bestaat uit regisseur Mans van den Berg, bekend van zijn speelfilm De IJslandbende, scenarioschrijfster Saar Ponsioen, die in 2017 een studenten-Oscar won met haar afstudeerfilm Grijs is ook een kleur, en documentairemaakster Ava Meijer, eveneens in 2017 afgestudeerd aan de Nederlandse Filmacademie, van wie regelmatig nieuw werk te zien is op Vimeo.

De prijs zal iets

toevoegen

aan de realiteit


De te winnen Glorious Luxorious Award wordt ontworpen door multidisciplinair kunstenaar Jólan van der Wiel. Hij verklapt alvast dat het geen ‘traditioneel beeldje’ wordt. “Dat past hier niet bij, het moet vernieuwend zijn. Het wordt iets met ‘augmented reality', zegt hij raadselachtig. De prijs zal iets toevoegen aan de realiteit.”

Meedoen? Meld je dan vóór 15 september aan via mail.


info@luxorzutphen.nl

Je eigen film in Luxor kan werkelijkheid worden. Foto: Alize Hillebrink
Foto: Alize Hillebrink
Foto: Alize Hillebrink