Meerderheid gemeenteraad voor behoud

Meisjesvakschool

ZUTPHEN - Maandagavond 8 juni heeft de meerderheid van de Zutphense gemeenteraad zich uitgesproken voor behoud van de Meisjesvakschool aan het Vispoortplein en deze te behoeden voor sloop.

Door Alize Hillebrink

Volgens D66 fractievoorzitter Yvonne ten Holder heeft de gemeente vanaf de eerste onderhandelingen met de eigenaar van de pand aan het Vispoortplein in 2013, zich uitgesproken voor behoud van het karakteristieke pand van architect Leliman uit 1921.

Volgens Ten Holder wil het college “de boterzachte stedenbouwkundige randvoorwaarden die eind 2019 door het college zijn opgesteld niet aanpassen.” Mede naar aanleiding van de uitkomsten van het cultuurhistorisch onderzoek door Bureau Stenvert en de beantwoording van de schriftelijke vragen van D66 door het college, is de motie aangescherpt. GroenLinks trok zich daarna terug als mede-indiener.

“Uit bestudering van de stukken die naar aanleiding van het wob-verzoek van Stichting de Oude HBS boven tafel kwamen, blijkt dat er geen precontractuele afspraken zijn tussen het college en de eigenaar,” zegt Ten Holder. “Ook is er geen bestemmingsplanwijziging door de projectontwikkelaar ingediend waardoor er geen risico is op planschade.”

Het college zegt te weinig instrumenten te hebben om de motie te kunnen uitvoeren. Ten Holder is daar helder in: “Mocht er een sloopvergunning worden aangevraagd, dan komt het toch weer bij de gemeenteraad. En het pand heeft nu de voorbescherming van de raad.”