De tulpenboom is met zijn geelgroene tot oranjeachtige bloemen een grote nectarbron. Foto: PR
De tulpenboom is met zijn geelgroene tot oranjeachtige bloemen een grote nectarbron. Foto: PR

De Overtuin weer opengesteld

WARNSVELD - Op zondag 14 juni is de Overtuin weer opengesteld. In de afgelopen maanden dat de tuin niet open was is er hard gewerkt. Verschillende perken in de tuin waren in de loop van jaren een beetje saai geworden, doordat er veel oorspronkelijke planten verdwenen zijn. Zo heeft de tuin iets van haar diversiteit verloren en daarom is men blij dat er nu een verantwoord en gevarieerd plan gemaakt is door Van Donkelaar, een bureau voor ecologisch en historisch groen. In het voorjaar werd er een grote hoeveelheid nieuwe heesters en bomen gepland. De planten zijn allemaal nog klein, maar het ziet er nu al prachtig uit.

Maar de Overtuin is vooral bekend om zijn mooie oude bomen. De tulpenboom of wel Liriodendron tulipfera die momenteel bloeit werd ooit uit Amerika gehaald. Met zijn geelgroene tot oranjeachtige bloemen is hij een grote nectarbron voor bijen en andere insecten. Een feest voor de bijenvolken van imker Freek Driesen die al jaren zijn bijenkassen in de Overtuin heeft staan. Tijdens de Opentuindagen is het mogelijk deze plaatselijk geproduceerde honing te kopen.

In de galerie is de expositie Mo(nu)ment voor de Botanische tuin van Jan van der Kamp te bezichtigen. In februari 2019 is hij in Warnsveld komen wonen en als fervent groen liefhebber was de weg naar de Overtuin snel gevonden. Sinds vijftien jaar is botanisch tekenen zijn passie. In 2005 ging hij in de Leidse Hortus tekenlessen volgen bij Anita Walsmit Sachs. In deze expositie laat hij veel stinzenplanten zien, maar ook de bomen en heesters ontbreken niet. Prachtige werken gemaakt met potlood en aquarel. Het terras in de tuin is weer in gebruik en er wordt koffie, thee en taart geserveerd.

De openingstijden zijn van 12.00 – 17.00 uur. De ingang is aan de Molenstraat 6 te Warnsveld, tussen de kerk en molen. Daar staan ook nu al de planten die in het kader van het Monument van het Jaar verkocht worden ten behoeve van de tuin.

Het terras en de galerie zijn vrij te bezichtigen, alleen voor een bezoek aan de tuin wordt 3 euro entree gevraagd. Voor meer informatie: www.deovertuin.nl of info@deovertuin.nl of 0575 – 559989.