Tanja Papez (midden) krijgt hulp van onder andere Dulce Rouwenhorst (tweede van links). Foto: Meike Wesselink
Tanja Papez (midden) krijgt hulp van onder andere Dulce Rouwenhorst (tweede van links). Foto: Meike Wesselink

Muurkunstenares Papez schildert samen met
wijkbewoners in Waterkracht

ZUTPHEN - Wat doe je als er plots geen ontmoetingen meer kunnen plaatsvinden in een bruisend wijkcentrum? Dan zoek je naar nieuwe wegen. Dorine Rüter en Patricia Withagen van wijkcentrum Waterkracht bedachten een artistieke manier om de verbinding met de wijk te behouden. Eind deze week is het eindresultaat te bewonderen op de muur van de centrale ruimte: een gigantische muurschildering die kunstenares Tanja Papez samen met ruim twintig wijkbewoners vervaardigt.

Door Meike Wesselink

"Voor die grote kale witte muur hadden we al langer een plan, maar het coronavirus was de aanleiding om er extra vaart achter te zetten", legt Patricia uit. Inmiddels is de levendigheid weer voor een groot deel teruggekeerd in het wijkcentrum, maar in maart was het voor de beheerders zoeken naar een weg om zonder direct contact het tóch leuk te maken voor de wijk. Daverend succes was -en is nog steeds- de Bingomiddag die via een livestream op Facebook inmiddels een aantal keren is gehouden. En toen ontstond het idee voor de muurschildering.

Muurkunstenares Tanja Papez, geen onbekende in Zutphen en sinds haar televisiedebuut vorige week op RTL4 ook landelijk bekend, geeft sinds januari online schilderles. Patricia en Dorine vroegen Tanja om hulp en zo konden wijkbewoners al gauw thuis aan de slag met de schildersattributen en de online les van de kunstenares.

Tanja: "De boom waar heel wat mensen thuis op hebben geoefend, vind je ook terug op de muurschildering. Verder is water een belangrijk element dat op verschillende manieren gaat terugkomen op de muur en mensen van alle leeftijden en komaf, ook die zie je terug op de schildering."

Dulce Rouwenhorst (11) is een van de wijkbewoners die met veel plezier meewerkt aan de muurschildering. "De eerste keer ben ik alleen gekomen, daarna heeft ook mijn oma een keer geholpen. Aan allebei de bomen heb ik gewerkt. Om er bij te kunnen moest ik op een steiger klimmen. Verder heb ik veel verschillende dingen op de muur ingekleurd. Het was echt leuk om te doen."

Vrijwilligster Niaz Rirshid komt juist binnengewandeld. Ook zij heeft haar bijdrage aan de muurschildering geleverd. Hartelijk groet ze Tanja; schilderen schept duidelijk een band. "Erg gezellig om dit allemaal samen te doen", straalt Niaz.

'Ontzettend

leuk om op

deze manier
in contact te
komen met

mensen uit de

buurt'


Tanja zelf woonde de eerste jaren van haar leven ook in de wijk en runde er een aantal jaren een winkeltje voor tweedehands kleding. Voor haar is aan het werk zijn in de wijk dus ook een beetje thuiskomen. Wél was het even schakelen want samen met anderen schilderen, deed ze nog niet eerder. "Ontzettend leuk om op deze manier in contact te komen met mensen uit de buurt. Zo wordt het echt iets van de wijk en voor de wijk. Er hebben inmiddels wel twintig mensen meegewerkt. Nieuwe wijkbewoners kunnen zich helaas niet meer aanmelden, maar natuurlijk is iedereen welkom om te komen kijken."

Patricia: "Door dit project hebben we ook weer nieuwe mensen uit de wijk leren kennen. Zo was daar Kelly van om de hoek. Ze heeft een streetdancegroep en was zo enthousiast dat ze misschien wel iets wil komen doen bij Waterkracht. Zo kwamen we met meerdere mensen in contact die we nog niet kenden. Erg leuk dat het allemaal zo goed uitpakt, overigens met fijne hulp van anderen. Zo heeft Schepping ons geholpen met schildersspullen, hebben we de steiger van W. Brock in bruikleen en hebben we een bijdrage gekregen van stichting Sociaal Fonds Sint-Walburgis en van Provincie Gelderland."

"We zijn blij dat we weer een beetje als vanouds zijn herstart, natuurlijk met inachtneming van de corona-richtlijnen. We hebben de lunchkaart uitgebreid, houden weer spreekuur om mensen die het lastig vinden te helpen met hun administratie, we geven weer huiswerkbegeleiding, de leesgroep is weer gestart, de zalen kunnen weer gehuurd en mensen kunnen weer gezellig binnenwandelen in de centrale ontmoetingsruimte."


www.wijkcentrumwaterkracht.nl