André van Overhagen in zijn huiskamerstudio. Omdat hij ook nog een privéleven heeft en daarnaast een soms onregelmatige baan, zit hij zelf een keer per week live achter de microfoon. Iedere donderdagavond van 8 tot 11 uur met het programma Country Moods.  Foto: Eric Klop
André van Overhagen in zijn huiskamerstudio. Omdat hij ook nog een privéleven heeft en daarnaast een soms onregelmatige baan, zit hij zelf een keer per week live achter de microfoon. Iedere donderdagavond van 8 tot 11 uur met het programma Country Moods. Foto: Eric Klop

Van ziekenomroep tot eigen internetzender

Zutphenaar deelt passie voor radio en country wereldwijd

Door Eric Klop

ZUTPHEN – ‘Crossroads Country Radio’. Zo heet het officieel in Zutphen gevestigde radiostation dat wereldwijd, want via internet, liefhebbers van countrymuziek sinds 2010 op hun wenken bedient. Het motto van de zender luidt ‘Country Music From The Heart And Soul’. “De muziek gaat over het leven, komt vanuit het hart en de ziel”, verklaart oprichter en eigenaar André van Overhagen die zijn liefde voor de muziekstijl combineert met een niet aflatende passie voor radio.

Hij is geboren en getogen in Utrecht. De liefde, niet voor de muziek maar voor een vrouw, bracht hem rond de eeuwwisseling naar Zutphen. Toen had André van Overhagen al heel wat jaartjes als radiomaker achter de rug. “Dat begon zo rond mijn veertiende”, vertelt de 59-jarige import-Zutphenaar. “Was op bezoek in het ziekenhuis. Iemand van ziekenomroep RANO kwam bij de patiënt langs met de vraag of ie nog een verzoekje had. Dat vond ik interessant. Meldde me aan en kon aan de slag voor allerlei hand- en spandiensten. Verzoekjes verzamelen, de platen erbij zoeken. Maar ook het radiogebeuren op zich boeide mij. Na zo’n anderhalf jaar kwam op een dag de presentator annex technicus van dienst niet opdagen. Bleek ziek, maar dat was niet doorgekomen. Kort voor de uitzending, zonder dat er een vervanger was. ‘Dan doe ik het wel’, was mijn spontane reactie. Had als knaap van amper 16 nooit achter de microfoon en knoppen gezeten, maar altijd wel goed opgelet. Na heel even proefdraaien werd ik in het diepe gegooid. Het ging goed. De RANO vond het verfrissend, zo’n jonkie tussen al die oudjes.”

‘Ondeugend’
Van Overhagen bleef nog een jaar of vijf actief voor de Utrechtse Ziekenomroep. “Mijn muzieksmaak kwam steeds minder overeen met die van de patiënten. De Zuiderzee Ballade, Tulpen uit Amsterdam en Ronnie Tober zijn voor een vent van inmiddels 20 niet bepaald je dat. Ik stopte en kwam terecht in het ‘ondeugende’ segment. Ja, het piratencircuit. Werd diskjockey bij Digitaal Hit Radio in Nieuwegein. Presenteerde naast een verzoekplatenprogramma met gouwe ouwen en actuele hits een show in de sfeer van Candlelight. Het waren de jaren ’80, dus van internetradio was nog geen sprake. DHR zond illegaal uit en werd dan ook meerdere malen uit de lucht gehaald. De eigenaar gebruikte zijn slaapkamer als studio en sliep op de bank in de huiskamer. Doet ie trouwens nog steeds…”

Zijn hobby voerde André van Overhagen in de loop der jaren langs meerdere, aanvankelijk nog clandestiene radiostations. Zo was hij onder meer actief voor Eternity FM in IJsselstein. “Bovenop de flat stond een mast van tien meter hoog. En dankzij 300 watt kwamen op de uitzendingen zelfs reacties binnen vanaf Texel. Ondertussen verdiende ik mijn dagelijks brood als taxichauffeur. Dat ging niet goed samen met klussen in het piratencircuit. Ik had een bewijs van goed gedrag nodig om mijn beroep uit te mogen oefenen. Nadat EFM voor de zoveelste keer was opgerold, heb ik afscheid genomen. Maar het bloed kruipt… Ik bleef actief als programmamaker, maar nu bij zenders die dankzij internet een legale status hadden verworven. En lokale omroepen, waaronder Berkelstroom FM, waar ik kort na mijn verhuizing naar Zutphen enige jaren technicus en presentator was.”

Tumbleweeds
In de tijd dat hij verslingerd raakte aan de radio maakte Van Overhagen bovendien kennis met iets wat uiteindelijk zijn tweede passie zou worden: Countrymuziek. “Via de jongste broer van mijn moeder bij wie ik als puber regelmatig over de vloer kwam. Hij was fan van de Nederlandse band The Tumbleweeds die medio jaren ’70 een nummer 1 hit hadden met ‘Somewhere Between’. Dit sloeg ook bij mij aan. Mijn oom zette de platen voor mij op cassette. Dit vormde de bron voor een liefde die tot op de dag van vandaag voortduurt. De teksten, rechtstreeks uit het hart. De composities, zo puur met veel variatie. Ja, ook bijvoorbeeld bluegrass en countryrock. Mijn passie behelst Country in de breedste zin van het woord.”

'Crossroads
Country Radio
staat als een
huis. Al tien
jaar'

“Mijn belangstelling voor het genre nam alsmaar toe”, vervolgt hij. “Bijvoorbeeld in mijn periode bij Berkelstroom FM. Ik was een keer technicus bij het actualiteitenprogramma toen daar de regionale countryband Colonel Hammond’s Four te gast was. Leuke lui, ging hun optredens bezoeken en richtte uiteindelijk een fanclub op. Totdat de formatie in 2017 stopte was ik erbij betrokken. Zo nam ook mijn kennis van deze muziekstijl toe. Besloot die in 2008 te verenigen met radio en vond op internet de stream Country Mania Radio. Ik begon er uitzendingen voor te maken en schopte het snel daarna tot een soort programmaleider. Totdat er een conflict ontstond met een presentator die naar mijn mening teveel afweek van wat het station qua stijl voor ogen had. Ik voelde mij niet gesteund door de eigenaar van de zender. Op dat moment dacht ik: waarom doe ik het niet zelf..?”

De Zutphenaar stond op het kruispunt van zijn muziek- en radiobeleving. Waarna hij investeerde in een eigen studio aan huis. “Een hobby mag geld kosten, zeker als het er twee zijn.” En zo was op 1 juli 2010 Crossroads Country Radio, statutair gevestigd te Zutphen, voor het eerst te beluisteren. Via internet, dus wereldwijd, 24/7 met nonstopmuziek dan wel gepresenteerd door de oprichter/eigenaar of één van de andere twintig programmamakers. Actief in heel het land praten zij countrysongs, om de vijf nummers van Hollandse of Belgische makelij, aan elkaar.

“In Nederland is de Country een klein wereldje. Liefhebbers met dezelfde passie zijn dan ook niet moeilijk te vinden. Je komt mekaar altijd weer tegen. Met z’n allen gaan we voor kwaliteit. We weten na eerst een poosje proefdraaien wat we als hobbyisten aan elkaar hebben, waarbij vrijwillig niet vrijblijvend is. Ik heb trouwens geen idee van het aantal luisteraars. Dat hoef ik ook niet te weten. Het gaat mij erom dat we onze passies kunnen delen, al is het wat mij betreft maar met één. Crossroads Country Radio staat in ieder geval als een huis. Al tien jaar”, besluit radio- en countryfanaat André van Overhagen.


crossroadscountryradio.nl