Meine van der Vaart bij 'zijn' boot. Foto: PR
Meine van der Vaart bij 'zijn' boot. Foto: PR

Nieuwe fluisterboot draagt naam van bedenker

'Meine van der Vaart' gaat varen op Berkel en Zutphense grachten

ZUTPHEN - De Meine van der Vaart is binnenkort te zien in de Zutphense grachten en op de Berkel. De stichting Toeristisch Varen Zutphen, beter bekend als de Fluisterboot-organisatie heeft de mede-oprichter en bedenker van de fluisterboten geëerd: de nieuwste boot van de stichting draagt zijn naam.

De nieuwe boot werd op 30 mei jl. in de vaart genomen. Niet letterlijk want dat is niet mogelijk nu de corona-maatregelen nog van kracht zijn. Het werd een feestelijke bijeenkomst met het voltallige bestuur en de 89-jarige Meine. Omdat ook niet alle vrijwilligers aanwezig mochten zijn werd van de officiële handeling een video gemaakt. Deze is op tweede pinksterdag aan alle vrijwilligers getoond. In zes groepen, op verschillende tijden, tijdens de bezichtiging van de boot. Zodra de beperkende maatregelen zijn opgeheven zal de 'Meine van de Vaart' alsnog feestelijk worden gedoopt.
Nadat de voorzitter, Henk-Jan Bouwhuis een korte toespraak had gehouden moest Meine op een knop drukken. Een takel trok vervolgens een deken naar achteren waardoor de naam van de boot, 'Meine van der Vaart', zichtbaar werd.
Meine van der Vaart kwam in 1996 tot uitvoering van een idee om toeristen per boot te plezieren op de Berkel en de Zutphense grachten. Dat kon niet, zoals in de Zutphense buurgemeenten, met een zomp. Dit type boot is te groot voor de Berkel in de stad. Meine ging aan de slag door dieptes en onderdoorgangen te meten. Met een Giethoornse punter moest de Berkel bevaarbaar zijn. Zo werd een eerste boot gekocht, en inmiddels is de vloot gegroeid naar zeven boten.

Boten vervangen
Vorig jaar is een vervangingsplan op gang gebracht. De 'Menno van Coehoorn' is vervangen door de 'Jan Nieuwburg' en dit jaar kwam de 'Meine van der Vaart' in de plaats voor de 'Graaf Otto'. De vervangen boten zijn verkocht en varen nu met toeristen in de Amsterdamse grachten. De toekomstige boten zullen weer namen krijgen van historische grootheden die van betekenis waren in de Zutphense geschiedenis.