De Achterhoekrunners op de Houtmarkt. Foto: René Scholten
De Achterhoekrunners op de Houtmarkt. Foto: René Scholten

Extra training Roparunteam De Achterhoekrunners

ZUTPHEN - De Zutphense Achterhoekrunners hebben op eerste pinksterdag een extra training gelopen en gefietst. Nadat het team te horen heeft gekregen dat door de coronacrisis de Roparun van 2020 niet door zou gaan, hebben ze gekeken wat er mogelijk was om toch nog enige aandacht te geven aan de Roparun.

De Achterhoekrunners voelen zich sterk verbonden aan de Doorkomst van de Roparun in Zutphen. Het team was initiatiefnemer van een wijziging van de route vanuit Hamburg zodat deze door Zutphen zou komen. De Stichting Doorkomst Roparun Zutphen heeft dit de laatste jaren op een geweldige manier overgenomen en daardoor is er de laatste jaren veel geld voor palliatieve zorg in de gemeente Zutphen beschikbaar gekomen dankzij de Roparun.

Dit was één van de redenen dat de Achterhoekrunners besloten om een kleine trainingsronde van zo`n 45 kilometer te doen op eerste pinksterdag, waarvan de laatste twaalf kilometer, voor de Markt, het parcours is gevolgd van de Roparun. Door de maatregelen in verband met de coronacrisis moesten er wel enige aanpassingen komen. Normaal gesproken gaat het hele team tegelijk op stap, nu werd het team opgedeeld in twee teams. Ook was de hele route een Run-Bike-Run omdat het onverantwoord is om met bezwete lopers in één voertuig te zitten. Na elke wisseling van lopers werden de fietsen gedesinfecteerd om zo geen kans op besmettingen te krijgen. De Achterhoekrunners legden hun plannen voor aan de gemeente Zutphen en deze gaf akkoord als ze zich aan deze maatregelen, en de maatregelen van de RIVM, voldeden.

Het eerste team van De Achterhoekrunners vertrok rond de klok van 16.00 uur. Het tweede team is een half uur later vertrokken. Rond 20.30 uur was het team weer compleet op de Markt voor een fotomoment, waarna ze weer opgesplitst het laatste stukje deden. Op de Markt was het een stuk stiller in vergelijking met voorgaande jaren. Op deze manier wilden De Achterhoekrunners de Roparun toch een beetje levend houden in Zutphen.

Voorgaande jaren hebben de Achterhoekrunners verschillende acties gehouden om geld in te zamelen voor de Roparun. Dit is door de coronacrisis helemaal stil komen te liggen. Toch maakt het team dit jaar 7.500 euro over naar de Stichting Roparun voor palliatieve zorg.


www.achterhoekrunners.nl

www.facebook.com/achterhoekrunners.roparunteam

De Achterhoekrunners onderweg naar Zutphen. Foto: René Scholten