Museum Boer Kip. Foto: Henk Derksen
Museum Boer Kip. Foto: Henk Derksen

Museum Boer Kip blijft dit jaar gesloten

ZUTPHEN - Ondanks de versoepelingen blijft museum Boer Kip in de Zutphense Hoven dit jaar gesloten voor publiek. Derk-Jan Verstand: “Fysieke afstanden kunnen niet worden gehandhaafd.”

Door Alize Hillebrink

Ieder jaar is museum Boer Kip van mei tot oktober geopend, maar dit jaar blijft het museum dicht voor publiek. In de oude museumboerderij Boer Kip in de Hoven is het volgens de stichting niet mogelijk te voldoen aan de anderhalvemeter-richtlijnen. Het bestuur heeft daarom besloten dat de deuren van het museum dit jaar gesloten blijven. Derk Jan Verstand, vicevoorzitter van het bestuur, vindt het zeer spijtig. “Ik vind het erg jammer dat we dit jaar voorbij moeten laten gaan, maar we durven het niet aan. Als je met een paar mensen op die boerderij rondloopt sta je snel te dicht bij elkaar. Te gevaarlijk.”

In de oude museumboerderij Boer Kip in de Hoven is het volgens de museumstichting niet mogelijk te voldoen aan de anderhalvemeter-richtlijnen. Het bestuur heeft daarom besloten dat de deuren van het museum dit jaar gesloten blijven. Derk Jan Verstand, vicevoorzitter van het bestuur, vindt het zeer spijtig. “Ik vind het erg jammer dat we dit jaar voorbij moeten laten gaan, maar we durven het niet aan. Als je met een paar mensen op die boerderij rondloopt sta je snel te dicht bij elkaar. Te gevaarlijk.”

'Alle onze
vrijwilligers

zitten in de

risicogroep'

Vrijwilligers
Het museum is goed voor zo’n 2000 bezoekers per jaar en draait volledig op vrijwilligers. “Alle vrijwilligers, en dat zijn er zo’n vijftig, zitten in de risicogroep,” vertelt Verstand. “Wij willen geen risicio ’s nemen met de gezondheid van onze bezoekers en vrijwilligers. Het is daarom verstandig om het museum dicht te laten.”

Financieel hoeft het museum volgens Verstand niet te lijden onder de sluiting. “Het is museum is een particulier initiatief en werken zonder gemeentelijke steun. We werken uitsluitend met vrijwilligers en hebben geen loon- of huurkosten.”

Zolang de anderhalvemetermaatregel blijft, blijft museum Boer Kip gesloten. “Als er meer versoepelingen komen, kunnen we misschien eind september nog even open,” zegt Verstand, hoewel hij daar weinig hoop op heeft. “Hopelijk zijn de omstandigheden in 2021 anders en kunnen we iedereen weer met alle plezier ontvangen.”

Herman Kip, was naast boer ook kunstschilder. Na zijn dood in 2006 liet hij zijn boerderij met inventaris na aan een stichting. Op de boerderij kunnen bezoekers kennisnemen van zijn bijzondere levenswijze en vele originele kunstuitingen.

Museum Boer Kip. Foto: Henk Derksen
Museum Boer Kip. Foto: Henk Derksen
Museum Boer Kip. Foto: Henk Derksen
Museum Boer Kip. Foto: Henk Derksen
Museum Boer Kip. Foto: Henk Derksen