Drentelaars

Het straatbeeld veranderde de laatste maanden, eerst leek het alsof heel Zutphen geëvacueerd was op een enkele waaghals na, die zich angstig naar de drogisterij spoedde voor desinfecterende middelen. Daarna kwamen mensen voorzichtig weer naar buiten, maar in een vertraagd tempo.

De stad was van de drentelaars. Vaak slenterde iemand midden op straat en keek niet op of om, terwijl een auto of fietser er best langs zou willen. Gesprekken op anderhalve meter afstand leken voorrang te hebben boven het verkeer. Op de rand van de stoep van de Lange Hofstraat zat iemand met gestrekte benen op straat van de zon te genieten. In een vensterbank verderop zat een meisje een boek te lezen. Op de trappen van de Wijnhuistoren streken twee oude dames neer met een ijsje.

Dit beeld, ik moet het onder woorden brengen om het te bewaren. Deze week worden de regels losser, het langverwachte moment waar de horeca reikhalzend naar uitkeek. Vertier is niet langer illegaal, een biertje op een terras behoort tot de mogelijkheden en drommen mensen laven zich aan gezelligheid. Het museum heeft haar deuren weer geopend. De oogstrelende tentoonstelling ‘Koele Wateren’ in het Stedelijk Museum Zutphen met werken uit het Rijksmuseum heeft zich maanden in het donker verschanst, achter een gesloten hek. De spots zijn weer aan en op afspraak kunnen de koele wateren uw angstige pandemiegedachten verfrissen.

Ik heb gereserveerd voor mijn dochter Marie en mij. Als ik haar meeneem kan ze me precies in de juiste looproute duwen, deurknoppen reinigen en samen met mij dekking zoeken als er een onverlaat blijkt te zijn die kucht. Ik verheug me erop om haar te tonen dat ik nog leef en er klaar voor ben om mijn eerste schreden in de wereld te zetten. Een stap richting vrijheid, dat zal het zijn.

Er is alleen één ding waar ik me zorgen over maak: krijgt iedereen direct weer haast als het verbod op een sociaal leven en bedrijvigheid versoepelt? Gaan mensen zich verlustigen aan de Koele Wateren uit het Rijks en vergeten ze de schoonheid van de verkoelende IJssel?

Dat meisje met het glanzend lange haar dat een boek las in de vensterbank van een gesloten winkel, mag ik haar via deze weg vragen om dat te blijven doen? Mogelijk zijn er anderen die haar af willen lossen als ze verhinderd is. Bij voorbaat dank.