Gerard, Luuk en Dilly ten Broeke, aspergetelers met een passie. Foto: Arjen Dieperink
Gerard, Luuk en Dilly ten Broeke, aspergetelers met een passie. Foto: Arjen Dieperink

Dertig jaar asperges op 625 jaar oude landbouwgrond

LAREN - Heeft men het in Laren en verre omgeving over asperges, dan komt snel de naam Ten Broeke naar voren. Dertig jaar geleden begon men aan de Rossweg asperges te verbouwen. Tijd om er even voor stil te staan.

Door Arjen Dieperink

Rijdende vanaf de Exelse Tol doemt na enkele honderden meters aan de linkerkant van de weg een tweeënhalf hectare aspergeveld op. Meer dan honderd lange rijen aspergebedden liggen in de zon, het witte goud uit Laren. Op het erf van de boerderij met de naam Huize Broekman. “Wij wonen hier al honderden jaren”, is de reactie van de aspergeboer Gerard ten Broeke terwijl hij naar de ingemetselde zandsteen wijst waar vermeld staat: ‘Huize Broekman, gebouwd 1400; verwoest 1945; opgebouwd 1951’, daarna volgt de vermelding van Ten Broekes die op de boerderij hebben gewoond.
Een korte tijd later staat Gerard bij zijn vrouw Dilly. Dilly ten Broeke-Kappert zit aan de schilmachine. Eén voor één laat zij de asperges door de schilmachine gaan waarna het eindproduct uiteindelijk zacht in een waterbak beland. Dat de liefde voor de asperge bij het echtpaar Ten Broeke hoog in het vaandel staat is te merken. Voorzichtig worden de geschilde asperges uit de waterbak gehaald en van alle kanten gecontroleerd en keurig ingepakt.

Min of meer gedwongen door de economische omstandigheden is de familie Ten Broeke in 1990 met asperges begonnen. Gerard: “Eigenlijk door toeval zijn wij met de aspergeteelt begonnen. Mede door het advies van een vriend en gelukkig sloeg het aan”. Dilly vervolgt: ”Wij hadden het die dagen moeilijk. Naast een vaste baan waren wij tot in de ochtend met asperges bezig. Vooral tijdens het oogstseizoen. Ik heb mijn baan uiteindelijk opgezegd om mij volledig voor ons gezin en de aspergeteelt in te kunnen zetten. Gerard bleef nog bij de spoorwegen werken.” Met zijn werkgever had Gerard ten Broeke (67) geregeld dat hij op bepaalde momenten vrij kon zijn. Als tegenprestatie stond hij het hele jaar stand-by voor werkzaamheden.

Tegenwoordig is het echtpaar Ten Broeke uitsluitend op de boerderij bezig. De toekomst van de aspergeteelt is veiliggesteld. Zoon Luuk (24) zal te zijner tijd het stokje overnemen. “Ik blijf mijn huidige werk gewoon doen. Aspergeteelt doe ik er dan gewoon naast.” Op het erf hebben de Ten Broekes een winkel die ieder dag geopend is van 8.00 tot 20.00 uur. “De prijs van onze asperges zijn vergelijkbaar met de supermarkten, maar bij ons zijn ze altijd vers, minder afval, geen ondereind afsnijden en zijn evenmin ingedroogd”, vertelt Gerard ten Broeke die ondertussen door de winkel loopt.

In hun winkel verkopen ze asperges, aspergebroodjes, aspergekroketten en lokale streekproducten. Dit betreffen beenham van slager Sieverink (Lochem), gerookte en verse Steur (Laren), appelcider (Velhorst), boerenijs van Dommerholt (Borculo), uitloop eieren (Ter Meulen), biologische wijn (Hubertushof) en Hollandse aardbeien (Het Volle Pond). “Wij proberen zo duurzaam mogelijk te telen en energie-neutraal te zijn door middel van zonnepanelen”, laat Ten Broeke weten terwijl hij een klant gaat helpen.

“In het kader van ons dertigjarig bestaan hebben wij een actie bedacht. Dilly ten Broeke schuift het actieformulier over de tafel heen. Tijdens de jubileumweek van 11 tot en met 16 mei, ontvangt iedere klant maar liefst 30 procent korting op alle asperges. Bijvoorbeeld: AA kwaliteit van 10 euro voor 7 euro per kilogram. Op = op.


Aspergeteler Ten Broeke

Rossweg 24, Laren

0573-251548

www.asperges-tenbroeke.nl

De aspergebedden bij Ten Broeke. Foto: Arjen Dieperink