Serge van Dijk met de fietsroute-app bij de herdenkingsplek voor William Hurrell. Foto: Arjen Dieperink
Serge van Dijk met de fietsroute-app bij de herdenkingsplek voor William Hurrell. Foto: Arjen Dieperink

Bevrijdingsroutes ook op andere momenten nog te fietsen

Niet alle activiteiten rond 75 jaar vrijheid onmogelijk

Door Arjen Dieperink

EEFDE - De bevrijdingsactiviteiten in het kader van 75 jaar vrijheid mochten door de corona-crisis niet doorgaan. Maar dat geldt niet voor het rijden van de fietsroute die is uitgestippeld langs diverse bezienswaardige plekken uit de Tweede Wereldoorlog.

Vlak bij de Lindeboomweg 10 in Eefde staat Serge van Dijk te wachten. De in 1972 geboren Van Dijk is veteraan. In 1996 werd hij uitgezonden naar Bosnië, waar hij als bergingschauffeur werkte. Samen met zijn vrouw Esther, ook veteraan, zet hij zich in voor het Veteranen ontmoetingscentrum op de Detmers kazerne in Eefde. Daar verzorgt Serge lezingen, uitjes, fietstochten, filmavonden en maaltijden, samen met een groep vrijwilligers, die naast zijn vrouw bestaat uit Mel, Raymond. Saskia en Judith.

Magazine
"Sinds kort hebben we ons eigen magazine, daar zijn we ook erg druk mee. Wij komen vier keer per jaar uit en voor slechts vijf euro kan men zich erop abonneren. Een van onze andere activiteiten is de fietstocht die twee jaar geleden door mij is bedacht en is uitgezet door Koos Kemperman en Peter Koch", zegt Serge bij een van de markante punten uit de route: de herdenkingssteen van de Engelse piloot William Hurrell.

De fietstocht is vanaf heden ook via een app te volgen: Routabel, verkrijgbaar in de App Store en Google Play. De Detmers fietstocht en andere tochten uit de gemeente Lochem zijn ook te vinden via Bevrijdingsroutes.nl.

De fietstocht
is vanaf heden
ook via een
app te volgen

Serge van Dijk is er wel trots op: "In het kader van 75 jaar vrijheid ben ik in contact gekomen met Karin en Wilma van de gemeente Lochem. Samen met andere vrijwilligers uit andere kernen van de gemeente is er uiteindelijk een bevrijdingsroute gemaakt. De route die wij hadden is aangepast, zodat die op de andere routes kon aansluiten. Met een drone heeft Mel, één van onze vrijwilligers, foto's voor ons gemaakt. Ook met het genootschap Gorsselse heide en andere kernen is er regelmatig overleg geweest om het geheel tot een succes te brengen."

Engelse piloot
"Het was de bedoeling om de fietstocht op 5 mei te houden met aansluitend de expositie over de berging van de stoffelijke resten van RAF-piloot William Hurrell wiens Hawker Typhoon eind 1944 bij Gorssel werd neergeschoten". zegt Serge terwijl hij naar de herdenkingssteen kijkt: "Hij heeft het ultieme offer voor onze vrijheid gebracht." De berging van het vliegtuig en de stoffelijke resten van Hurrell was voor Serge van Dijk een van de hoogtepunten van 2019. Tijdens de geplande bezoekersdag bij de crashplaats zou men de opgravingen kunnen aanschouwen. Daaromheen had het Veteranen ontmoetingscentrum een tentoonstelling gepland, samen met de historische vereniging De Elf Marken, de gemeente Lochem en het bedrijf Leemans, dat de opgravingswerkzaamheden uitvoerde. Van Dijk: "Maar die ging uiteindelijk niet door omdat de berging niet de geplande twee weken duurde maar al binnen drie dagen afgerond was".

Het ontmoetingscentrum op de Detmers kazerne is nu dicht maar gaat weer open zodra dat mogelijk is. Er is een tentoonstelling ingericht waar onder andere bomscherven te zien zijn die gevonden zijn in de tweede sluiskolk in Eefde, maar ook de vondsten bij opgravingen op het voormalige Detmers kazerneterrein. Ook is er informatie over William Hurrell te vinden en staat er een schaalmodel van zijn Typhoon.