De boeken in de kastjes zijn gratis beschikbaar voor alle dorpsbewoners, langskomende wandelaars en fietsers. Foto: Josine Breukink Fotografie
De boeken in de kastjes zijn gratis beschikbaar voor alle dorpsbewoners, langskomende wandelaars en fietsers. Foto: Josine Breukink Fotografie

Boekenboom in Wichmond in gebruik genomen

Prachtig nieuw initiatief om de leefbaarheid te vergroten

Door Jan Hendriksen

WICHMOND/VIERAKKER – De gemeenschap Wichmond – Vierakker is een prachtig nieuw initiatief rijker. Sinds twee weken staat er aan de Beeklaan een Boekenboom. Er stond een feestelijke opening voor de ingebruikname gepland, maar dit kon niet doorgaan in verband met de corona-maatregelen.

“Wij hebben toch besloten de Boekenboom in gebruik te nemen met de inachtneming van corona veiligheidsvoorschriften. Wij denken dat juist nu in deze beladen tijd mensen een extra verzetje kunnen gebruiken en er behoefte is om een punt op te zoeken waar de nodige lectuur te vinden is. De officiële opening zal op een later moment alsnog plaatsvinden, dan wordt de naam van de boekenkasten onder de hooiberg bekendgemaakt. Wat in het vat zit verzuurd niet”, zo verklaart voorzitter Cordrik van der Meulen van Dorpsbelang Wichmond-Vierakker.

In Wichmond en Vierakker is een speciale werkgroep (lang) bezig geweest om de Boekenboom te realiseren. Enkele jaren geleden is er door Dorpsbelang namelijk een enquête gehouden onder de inwoners van Wichmond en Vierakker met betrekking tot de leefbaarheid in beide woonkernen. Eén van de punten die in de enquête werd aangekaart was het verdwijnen van de bibliotheek. Secretaris Wim Dijkstra van Dorpsbelang Wichmond-Vierakker: “Met dit signaal is de werkgroep aan de slag gegaan en heeft de Boekenboom weten te realiseren. Een tijdloos boekenruilpunt en ontmoetingspunt in het dorp voorzien van kastjes met verschillende boeken die door een ieder kunnen worden gelezen. Leuk detail zijn de scheve planken in de kasten die ervoor zorgen dat de boeken niet omvallen.”

De Boekenboom wordt beheerd door dames van de werkgroep. Heeft men boeken over dan kan men dat melden via het e-mailadres van het Dorpsbelang: secretariaatdorpsbelangwv@gmail.com. De secretaris schakelt dan een van de dames in.

De boeken in de kastjes zijn gratis beschikbaar voor alle dorpsbewoners, langskomende wandelaars en fietsers. De boeken zijn voor peuters, kleuters en scholieren, voor studenten en volwassenen; voor iedereen is er wel een boek. De boeken mogen meegenomen worden naar huis. Ze kunnen later teruggebracht worden of men kan er een ander boek voor in de plaats terugzetten.

Voorzorgsmaatregelen
In verband met de corona-maatregelen moet men wel een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen wil men een bezoek brengen aan de Boekenboom. Zo mag er maar één persoon onder de hooibergkap staan, een persoon tegelijk op het bankje zitten, moet men anderhalve meter afstand houden (ook buiten rond de hooibergkap), dient men zo min mogelijk de deurtjes aan te raken, de boeken zoveel mogelijk op hun plek laten staan, de deurtjes van de kasten weer goed afsluiten en na een bezoek aan de boekenuitleen thuis de handen wassen. En is men verkouden of grieperig? Kom dan geen boeken halen.