Afbeelding

Eenvoudig leven

Leer in 5 stappen eenvoudig leven + 18 extra tips.

Ja, nu ga ik het leren, dacht ik. Het artikel riep op tot het stellen van doelen, stappenplannen, afspraken met jezelf, eigenlijk een compleet bedrijfsplan om je van je zorgen te verlossen.

Mijn conclusie na het lezen van het artikel is dat het simpeler moet kunnen, namelijk in twee stappen.

Stap 1: Zeg nee. Dat is een hele moeilijke stap voor de meeste, daarom moet je er flink op oefenen. Doe dat hardop en voor de spiegel. Leer serieus en overtuigend kijken en oefen ook de vriendelijke variant. Ik geef je een voorbeeld: Je wordt uitgenodigd voor een feestje, maar je hebt geen zin want het geeft gedoe. Dan zeg je gewoon heel vriendelijk: ‘Hè wat ontzettend jammer, maar ik kan echt niet, want ik heb geen zin.’ Eenvoudig toch?

Stap 2: Leer loslaten. Overal waar je geen nee op durft te zeggen, ben je kennelijk teveel aan gehecht en moet je dus leren loslaten. Zo simpel kan het zijn.

Oh nee, er is nog één ding dat je moet leren om eenvoudig te kunnen leven: ruim je rotzooi op. Sterker nog. Dat is het.

Rotzooi opruimen, moet je groots aanpakken, dat wel. Kijk goed naar je spullen en vraag je af: kan dit kapot of kwijt? Is het antwoord ja, gooi het dan gelijk weg. Dat scheelt stress, verdriet, zorgen en heel veel andere nare emoties. Blader door je agenda en vraag je af of er een afspraak in staat die levensreddend kan zijn. Is het antwoord nee, gooi je agenda dan ook weg. Je krijgt er heel veel tijd voor terug. En dan komt het belangrijkste, want in de sociale verhoudingen zit de meeste complexiteit en dat willen we nu juist kwijt, kijk goed naar je huisgenoten, kijk ze lief aan (als dat moeilijk voor je is, oefen zo nodig nog even voor de spiegel) en zeg ze: ‘Wat zijn jullie prachtige zelfstandige wezens.’

Niks staat je nu meer in de weg, dus hup hup bereik iets betekenisvols.

Door Jolien Wilmar