Klokken Ontmoetingskerk Eefde blijven stil

EEFDE - De Trooster, een van de klokken van de Ontmoetingskerk in Eefde zwijgt voorlopig. De klok werd sinds het begin van de corona-crisis elke woensdagavond geluid, net zoals in het hele land gebeurde als teken van hoop en troost in deze moeilijke tijd. Maar met de eerste tekenen van verbetering heeft de initiatiefnemer, de Raad van Kerken besloten daarmee te stoppen.

Overigens zijn de Eefdese klokken op 4 en 5 mei nog te horen. Zoals elk jaar worden ze bij Dodenherdenking geluid van kwart voor acht 's avonds tot tot twee minuten voor acht. Op vijf mei zijn ze een kwartier te horen, van 12.00 tot 12.15 uur. Dan wordt 75 jaar bevrijding gevierd en wordt deze donkere periode uitgeluid. Op beide keren klinken twee klokken: de Trooster en de Roeper.
Sinds het begin van de corona-uitbraak worden de eerste concrete tekenen van hoop op verbetering zichtbaar: de basisscholen gaan in mei open en de kinderen mogen weer buiten spelen en sporten. Dat wil niet zeggen dat alle leed nu geleden is: nog vele dorpsgenoten maken zich zorgen om zieken, rouwen om het verlies van geliefden, door de dood of doordat ze hen niet kunnen bezoeken, zijn bang om hun baan of bedrijf te verliezen.
De kerk wil voor iedereen een plek van hoop en troost zijn. Daarom is besloten om voorlopig door te gaan met de openstelling op woensdagavond van 7 uur tot half 8. Dan is er gelegenheid om binnen te lopen, een lichtje te branden, een tijdje van rust en bezinning te beleven. Ook kan men vragen om tijdens de dienst op de zondag daarna namens de gemeente een gebed uit te spreken voor iemand. Dat mag met naam of anoniem. Op de tafel naast de lichtjes kan een verzoek in het voorbedenboek worden geschreven of een thuis geschreven briefje worden achtergelaten. Op andere dagen kan zo'n briefje worden gestopt in de brievenbus van de kerk, aan de achterkant van het bijgebouw.