Werk van kunstenaar Kees Stoop. Foto: PR
Werk van kunstenaar Kees Stoop. Foto: PR

Tentoonstelling Kees Stoop op afspraak te bezoeken

ZUTPHEN - De gehele maand mei is het mogelijk de tentoonstelling van Kees Stoop bij de IJsselsalon aan de IJsselkade 21 op afspraak te bezoeken. Voor een afspraak mail naar info@ijsselsalon.nl of bel 06 38088562.

Kees Stoop, geboren in Werkendam 1929 en overleden in Holten 2019, wist vanaf het moment dat hij een potlood kon vasthouden, dat hij beeldend kunstenaar zou worden. Ondanks dat er in het gereformeerde gezin waarin hij opgroeide van kunstzinnigheid geen sprake was, wist Kees zijn weg te vinden. In zijn Antwerpse academietijd raakte hij in de ban van de schilderkunst van Belgische expressionisten als Constant Permeke en Gustave De Smet, wat aan zijn vroege tekeningen en schilderijen goed valt af te lezen. Hiermee werd de basis gelegd voor Stoops voorkeur voor geabstraheerde figuratieve vormen, die we ook in zijn latere werk blijven aantreffen.

Het werk van Kees Stoop is niet zo bekend bij het grote publiek. Exposities van zijn werk zijn er niet veel geweest; Kees Stoop heeft er nooit van gehouden om aan de weg te timmeren. De erkenning van zijn grote kunstenaarschap is er wel gekomen. Vele particuliere verzamelaars hebben werk van Kees Stoop aangekocht. Het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam bezit 150 tekeningen en etsen van Kees Stoop. Hij werd door Dr. Bob van den Boogert, voormalig conservator van het Rembrandthuis in Amsterdam, één van de grootste tekenaars van ons land genoemd.

Begin jaren ’60 van de vorige eeuw vestigde Kees Stoop zich in het Overijsselse Holten. Hij is daar altijd gebleven. Kees Stoop hield van het landschap, de omgeving heeft hem altijd geïnspireerd. In Holten leefde hij vrij teruggetrokken. Ondanks dat heeft hij een trouwe kring van bewonderaars.Kees Stoop is nooit te verleiden geweest tot een toelichting op zijn werk. Het werk ‘is wat het is’ – veel meer wilde hij er niet over kwijt. Dichters en filosofen hebben al treffend verwoord wat ook hij in zijn werk heeft willen uitdrukken. Het ging Kees Stoop nooit om de afbeelding, het is uitsluitend de visuele ervaring die telt.


www.ijsselsalon.nl

Werk van kunstenaar Kees Stoop. Foto: PR