Musea Zutphen bereidt zich voor op heropening

Tiana Wilhelm: 'In de beperking toont zich de meester'

ZUTPHEN - Musea Zutphen laat het hoofd niet hangen sinds de deuren door de coronamaatregelen zijn gesloten. Directeur Tiana Wilhelm: "Samen met onze vrijwilligers maken wij van 'het nieuwe normaal' iets meesterlijks."

Door Alize Hillebrink

Of er eind mei versoepelingen van de coronamaatregelen voor de cultuursector komen, is nog de vraag. In een brief aan de Vrienden van de Musea Zutphen schrijft directeur Tiana Wilhelm over hoe het momenteel gaat met de Musea Zutphen en haar medewerkers. "In de beperking toont zich de meester," zegt ze. Het museum is inmiddels gestart met de voorbereidingen voor de heropening. "Die zal feestelijk zijn, dat is zeker." Volgens Wilhelm bieden de museumzalen voldoende ruimte - de regel is 10 m2 per persoon - om een beperkt aantal bezoekers verdeeld over de dag te kunnen ontvangen "en daar streven wij naar," aldus Wilhelm. "Wij zijn van plan om samen met onze vrijwilligers van 'het nieuwe normaal' iets meesterlijks te maken." Het museumteam is druk bezig om allerlei voorzieningen te treffen om op een verantwoorde wijze te doen. "De Museumvereniging is bezig met een protocol voor alle musea waar wij ons aan moeten houden en waar wij op moeten letten. Dat dit veel werk en dat dit extra kosten met zich meebrengt, is duidelijk. En dat wij veel inkomsten mislopen door de sluiting is dat ook."
Veel van haar werktijd gaat momenteel naar het invullen van enquêtes over de gevolgen van de gedwongen sluiting en het doen van aanvragen voor financiële steun om die gevolgen het hoofd te kunnen bieden. Volgens Wilhelm wordt het spannend voor het Zutphens museum.