Zoon Ron kijkt in Zutphen toe hoe moeder Wil in Leiden een speelkaart tactisch verplaatst. Het wederzijdse commentaar voelt als bij elkaar thuis. Foto: Eric Klop
Zoon Ron kijkt in Zutphen toe hoe moeder Wil in Leiden een speelkaart tactisch verplaatst. Het wederzijdse commentaar voelt als bij elkaar thuis. Foto: Eric Klop

Langeafstandskaartspel
biedt contact

Zutphense spel- ontwikkelaar speelt in op corona-isolement

Door Eric Klop

ZUTPHEN – 'Veiligheid nu is beter dan spijt achteraf', sprak premier Mark Rutte vorige week tijdens zijn zoveelste persconferentie met betrekking tot de coronacrisis. Houd fysiek contact, zeker ook met ouderen, voorlopig nog zoveel mogelijk achterwege. Met als gevolg isolatie, al is het maar voor het gevoel. Ron Hendriksen heeft wat bedacht om hen op afstand toch wat gezelligheid te bieden. En hun hersencellen lenig te houden.

De Zutphenaar ontwikkelt bord-, behendigheids- en kaartspellen. Zoals TriCom, afgeleid van het al bestaande TriQant, een kaartspel dat alles met het getal 3 te maken heeft, maar door twee mensen met één set kaarten gespeeld wordt. Aan tafel, waarmee voldoende afstand echter in het gedrang komt. Hendriksen bedacht onlangs een versie voor ver van elkaar. Via ipad of laptop en met behulp van Skype of andere beeldbelprogramma's. De twee spelers hebben in zijn variant ieder de beschikking over een set kaarten. "Waarmee aan beide zijden van het beeldscherm invloed op elkaars spel mogelijk is", schetst de spelmaker grofweg het doel.

"Je scoort door met tactisch vernuft serietjes van gelijke of oplopende kaarten te maken en zo hoog mogelijke stapeltjes te creëren. En door dezelfde kaart neer te leggen als je tegenstander verdien je eveneens punten. Jokeren? Rummicub? Nee, dit kaartspel is nergens mee te vergelijken. Maar het wel net zo makkelijk onder de knie te krijgen", belooft Hendriksen.

TriCom, de benaming zegt het al. Com staat voor communicatie. In dit geval vooral met zijn moeder. Ze heet Wil, is 88 en woont in Leiden. "We doen allebei graag spelletjes", zegt zoonlief die met zijn 65 jaar evenzeer al de leeftijd kent waarbij voorzichtigheid geboden is. "Maar bij elkaar thuis rond de tafel kan nu even niet. Visites zijn sowieso maar zeer mondjesmaat mogelijk. In toerbeurt met mijn broer. Wil is nog hartstikke actief. Bezoekt graag musea of het theater en gaat nog regelmatig op vakantie. Nu zit ze maar thuis. Dus bedacht ik dit. Een digitaal te spelen kaartspel. Dat biedt vermaak en een stukje fijn contact. Op veilige afstand, waarbij we ons gelukkig mogen prijzen dat ma een ipad heeft en daarmee overweg kan."

Wil zelf hoor je niet klagen over de toestanden rond het coronavirus. "Hoewel dit lang niet voor alle mensen op leeftijd het geval is, voel ik mij verre van eenzaam", meldt ze aan de Leidse zijde van het beeldscherm. "Ik lees veel en wandel regelmatig, soms samen met een vriendin. Want bewegen moet, houdt je vitaal. Met een spel blijven echter ook de hersencellen lenig. Hartstikke belangrijk! Dus slaan we nu twee vliegen in een klap. Hersengymnastiek gekoppeld aan contact met mijn zoon die aan de andere kant van het land woont. Ik hoef hem nu alleen geen thee aan te bieden. Het spel is trouwens niet ingewikkeld. Ik snapte het vrij snel. Heb zelfs al een paar keer van Ron gewonnen."

Moeder en zoon vermaken zich een paar keer per week kostelijk met de digitale potjes kaart. Ron Hendriksen denkt dat deze manier om ouderen uit een isolement te houden of te halen bovendien voor anderen is weggelegd. Ook wanneer de gezondheidscrisis voorbij is. "Waarom niet? Je zal maar ver van elkaar vandaan wonen. Dan is zomaar even bij elkaar langs gaan evenmin altijd vanzelfsprekend. TriCom is met een paar aanwijzingen te leren. Ook de minder krasse senior kan ermee uit de voeten. De ontmoeting via het beeldscherm doet de rest."

Hij is gaarne bereid om belangstellenden, jong en oud, voor het digitale kaartspel TriCom op weg te helpen. Stuur voor contact een mailtje.


ronhendriksen5@gmail.com