Vanuit haar werkkamer thuis belt burgemeester Annemieke Vermeulen met inwoners om hen te vertellen dat ze een onderscheiding hebben gekregen. Foto: Henk Derksen
Vanuit haar werkkamer thuis belt burgemeester Annemieke Vermeulen met inwoners om hen te vertellen dat ze een onderscheiding hebben gekregen. Foto: Henk Derksen

Lintje voor zes inwoners Zutphen

ZUTPHEN - Zes inwoners van Zutphen zijn op vrijdag 24 april telefonisch verrast met het bijzondere nieuws dat hen een koninklijke onderscheiding was toegekend. Vijf van hen werden gebeld door burgemeester Annemieke Vermeulen, en de zesde hoorde dit heuglijke nieuws van minister Ank Bijleveld-Schouten van Defensie. Dit jaar helaas niet ten overstaan van een volle Burgerzaal zoals gebruikelijk, maar de gedecoreerden waren niet minder verrast. Zodra het weer kan zullen de inwoners het lintje persoonlijk in ontvangst nemen. Voor nu staat een bos bloemen die bij hen thuis werd bezorgd symbool voor dit bijzonder vooruitzicht.

Burgemeester Annemieke Vermeulen: "Sinds half maart gaat in heel Nederland, en dus ook in Zutphen, bijna alles anders dan gepland. Gelukkig kon de lintjesregen in aangepaste vorm wel doorgaan. Deze inwoners die zich geheel vrijwillig en met overtuigde passie inzetten voor verenigingen, sportclubs en hun medemensen, worden terecht in het zonnetje gezet. Dit zijn onze voorbeelden en gelukkig kon ik vandaag dit heuglijke nieuws brengen." Twee Zutphenaren werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, de vier andere tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Bert van Holst
E.B. (Bert) van Holst (58) werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (met Zwaarden), wat hem door minister Bijleveld werd medegedeeld. Hij heeft zijn functie van Staf-adjudant inhoudelijk vorm gegeven op een wijze die uitgaat boven wat normaal gesproken mag worden verwacht. Zijn aandacht voor personeel, in alle rangen, zijn zorg en betrokkenheid, zijn van grote waarde binnen de Koninklijke Marechaussee. Bert zet zich erg in voor zorg, erkenning, waardering en diversiteit. Hij heeft daarnaast een groot vermogen om mensen te enthousiasmeren, te binden en te motiveren. Hij is een boegbeeld van de onderofficieren in het algemeen en van de KMar stafadjudanten in het bijzonder.

Bert van Holst maakt zijn eigen belang volledig onderschikt aan dat van de medewerkers van de organisatie. Zonder daarbij het soms hogere belang van de organisatie uit het oog te verliezen. Hij staat bekend als een zeer gedreven, integer en enthousiasmerend persoon, betrokken en met zijn hart op de goede plaats. Daarmee is hij een inspiratiebron voor velen. Hij blinkt uit door zijn hoge betrokkenheid en resultaatgerichtheid in een gezonde balans van werk en de mens in het werk. Het feit dat hij zich zo inzet voor een grote diversiteit aan thema's binnen en buiten de Koninklijke Marechaussee maakt hem uniek.

John Hartings
N.J.G. (John) Hartings (61) werd eveneens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij heeft veel betekend voor de schermsport in het algemeen. Door zijn jarenlange inzet en fijne manier van werken heeft hij belangrijk bijgedragen aan het sportplezier voor vele honderden schermers.

Met zijn enorme expertise, gepaard met een natuurlijk charisma, weet hij zijn leerlingen te inspireren en te motiveren. Hij is een voorbeeld voor allen voor wat betreft zijn initiatief, discipline en plezierige communicatie. Zijn enthousiasme, kundigheid en vooral zijn onvoorwaardelijke vrijwillige inzet zijn niet onopgemerkt gebleven. Hij is bij meerdere verenigingen benoemd tot erelid en ontving in 1995 de Prins Bernhardmedaille.

Dolf van Doorn
A.A. (Dolf) van Doorn (78) is Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zit al vijftig jaar in het verenigingsleven waar hij diverse vrijwilligersfuncties heeft. Zijn ziel en zaligheid steekt hij in de zangverenigingen. Hij heeft gezorgd voor een gezonde financiƫle basis van deze verenigingen. Hij is betrokken bij het besluit welke nummers er jaarlijks ingestudeerd worden of op de uitvoeringslijst staan voor concerten. Hij is muzikaal leider bij het Sixtessenskoor en zegt nooit nee tegen welk concert dan ook. Door zijn brede inzet is hij volstrekt onmisbaar binnen de verenigingen. Zijn inzet is zeer noemenswaardig. Hij is vijftig jaar lang meerdere uren per dag bezig met muziek en de verenigingen.

De uitvoeringen betekenen veel voor het culture leven in Zutphen en de regio en zijn altijd uitverkocht. Naast deze zangverenigingen is hij ook al ruim 25 jaar actief binnen de FNV. Al 25 jaar staat hij klaar voor de leden van deze vakbond. Mede dankzij zijn bijdrage is de Belastingservice FNV uitgegroeid tot een professionele vorm van dienstverlening voor zijn leden.

Herman van Bosheide
Herman van Bosheide (70) werd eveneens Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij neemt als zeer betrokken en actieve inwoner een uitzonderlijke positie in Zutphen in. Naast zijn beroepsmatige werkzaamheden heeft hij zich langdurig en intensief als vrijwilliger nuttig gemaakt voor de samenleving. Hij heeft zich onderscheiden door gedurende vele jaren belangeloos in te zetten voor onder andere de Hervormde Gemeente.

Zijn interesse in de historie van Zutphen is heel groot. Deze interesse heeft ertoe geleid dat hij zich met hart en ziel heeft ingezet voor het behoud van de Walburgiskerk en zich daarin bevindende wereldberoemde kettingbibliotheek De Librije. Daarnaast biedt hij sinds 2012 onderdak aan onder meer het Museum van Nationale Nederlanden. In hetzelfde pand is tevens Museum Het Snoepje gevestigd. Dit pand ontvangt jaarlijks bijna 30.000 bezoekers. Het is een van de trekpleisters van Zutphen.

Tjitske Feith-Reineman
Het derde nieuwe Lid in de Orde van Oranje-Nassau is T.J.J. (Tjitske) Feith-Reineman (76). Zij is een echte duizendpoot. Op verschillende plekken is ze vrijwilligster. Dat zit haar in het bloed. Als jong meisje was zij al actief binnen de gymnastiekvereniging en toen ze later trouwde begeleidde ze samen met haar echtgenoot de jeugdpadvinders. Voor haar is geen vraag te gek, zij zorgt ervoor.
Ze is altijd aanwezig en collega-vrijwilligers kunnen op haar rekenen. Tjitske heeft voor iedereen een vriendelijk woord en is belangstellend naar de persoonlijke omstandigheden van velen. Zij is altijd integer en blijft zelf altijd bescheiden op de achtergrond. Het is goed dat ze nu eens weet wat zij voor de samenleving betekent.

Roel van Ee
De laatste van de vier Zutphenaren die zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau is R.A.R. (Roel) van Ee (64), al ruim twintig jaar vrijwilliger bij de IJsselmeeuwen. Een vereniging die bouwt op vrijwilligers. Na al die jaren actief te zijn geweest straalt het enthousiasme en plezier nog altijd van hem af. Hij zet zich altijd voor de volle 100 procent in. In de loop der jaren heeft Roel diverse rollen en functies gehad. Dit geldt ook voor de KNZB waar hij zich ook al twintig jaar vrijwillig voor inzet. Roel is zeer deskundig en nauwgezet en voert zijn taken uitstekend uit.