Niet gezamenlijk rond de vergadertafel maar vanwege de coronamaatregelen veilig achter hun laptop thuis of in de werkkamer gingen forumleden en wethouders met elkaar in gesprek over de voorgestelde verkoop van gemeentelijk vastgoed. Het was wennen, maar het ging. Foto: Eric Klop
Niet gezamenlijk rond de vergadertafel maar vanwege de coronamaatregelen veilig achter hun laptop thuis of in de werkkamer gingen forumleden en wethouders met elkaar in gesprek over de voorgestelde verkoop van gemeentelijk vastgoed. Het was wennen, maar het ging. Foto: Eric Klop

'Verkoop gaat niet zonder slag of stoot'

Forum alsnog in discussie over toekomst gemeentelijke cultuurpanden

Door Eric Klop

ZUTPHEN – Een zeker lijkend hamerstuk dat van de raadsagenda wordt gehaald en een dag later voor nadere discussie terugkeert in een forumbijeenkomst. Dat overkwam het voorstel van b. en w. tot '(her)indeling van de gemeentelijke vastgoedportefeuille Zutphen 2020'. Verkoop dus, in gewoon Nederlands. Vooral de noodkreet die atelierhuurders in het pand tussen de Kolenstraat en Bakkerstraat uitten in bezwaarschriften richting de lokale politiek en via de media was daar debet aan. In ieder geval hun persoonlijke zorgen zijn echter niet uit de lucht, zo bleek tijdens de digitale forumvergadering die vorige week dinsdag, 21 april, plaatsvond en waarin de onderlinge afstand tussen de deelnemers eerder 1,5 kilometer dan 1,5 meter bedroeg.

De raadsleden lijken ter zake het Zutphense cultuurbeleid, met name voor wat betreft beeldende kunsten en creativiteit, hoe dan ook wakker geschud. Dit kwam onder meer naar voren uit de reactie van cultuurwethouder Mathijs ten Broeke op een door GroenLinks ingediende motie. Die roept op om beleid te ontwikkelen ter ondersteuning van huisvesting van culturele en maatschappelijke activiteiten en daarbij de mogelijkheden te onderzoeken voor samenwerking met een beheerstichting.

"Want", lichtte fractielid Mirjam Dolfing toe, "de nood onder kunstenaars bij verkoop van hun werkplaats is in tegenspraak met wat de wethouder onlangs aangaf in de Stentor. Hij vindt dat een stad als Zutphen absoluut een creatieve werkplaats, een broedplaats, nodig heeft. Wanneer komt hierover beleid? En kunnen de beeldend kunstenaars daarbij worden betrokken?" Waarop Ten Broeke beloofde dat hij daarmee aan de slag gaat. "Komend najaar kom ik met een voorstel naar de raad. Hierbij is atelierbeleid inbegrepen." De portefeuillehouder voegde daar aan toe dat de situatie voor huurders sowieso verandert. "Zij dienen aan nieuwe voorwaarden te voldoen. De huursom moet kostendekkend zijn".

Een tweede motie kwam van D66 en de ChristenUnie. Daarin wordt geopperd om panden met een huidige culturele bestemming in afwachting van helder cultuurbeleid voorlopig van de nu door het college voorgestelde verkooplijst te halen. "En ga dan bovendien in goed overleg met de gebruikers", aldus D66-raadslid Yvonne ten Holder. Wethouder Laura Werger, die het gemeentelijk vastgoedbeleid in haar portefeuille heeft, reageerde daar terughoudend op.

"In 2017 hebben wij samen besloten om nieuw vastgoedbeleid te ontwikkelen. Dan moet je als college, dat daartoe mandaat heeft, keuzes maken. En is over bepaalde panden reuring te verwachten. Daarom heeft nu ook dit forum plaats", aldus Werger. Een vergadering overigens, die aanvankelijk niet op de rol stond. De besluitvorming leek in eerste instantie toch echt op een hamerstuk in raadsverband. Het was pas de door een aantal huurders geluide noodklok die een nadere discussie op gang bracht.

De vastgoedwethouder probeerde de lucht te klaren door te stellen dat verkoop niet zonder slag of stoot gaat. "Het zal echt niet zo zijn dat een pand binnen drie dagen is verkocht. Daarnaast kunnen gebruikers rekenen op huurbescherming, zeker wanneer, zoals in de Kolenstraat en Bakkerstraat het geval is, huurders daar al 25 tot zelfs 40 jaar zitten. Het college doet wat verantwoord is. Wij willen goed met onze bewoners omgaan", verklaarde Laura Werger die verder niet inging op opmerkingen van de bezwaarmakers en uit het forum dat het contact met de atelierhouders tot dusver beperkt bleef tot een brief en daags tevoren een telefoontje dat het schrijven aankondigde.

Een goed gesprek is niet gevoerd. Of zoals CDA-er Hein Brunsveld stelde: "Het college wil af van overtollig vastgoed. Maar wat is overtollig? En hoe staan de huurders daar precies in?"

Een constructief onderhoud tussen gemeente en beeldend kunstenaars moet uiteindelijk licht in de duisternis brengen, zo kwam tijdens de videoconference van het forum naar voren. Gesprekken waarin trouwens geen status aparte is weggelegd voor de atelierhouders in de met elkaar verbonden panden aan de Kolenstraat en Bakkerstraat.

Want ook al maakt Zutphen wellicht beleid van locaties waarin beeldende kunst en creativiteit tot wasdom kunnen komen, de grote huurverschillen waarvan de ene kunstenaar ten opzichte van andere profiteert zullen in de toekomst, op zich terecht, taboe zijn. Wáár die 'broedplaatsen' waarmee Zutphen zich cultureel op de kaart wil zetten ook worden gefaciliteerd...

Of en welke panden direct dan wel op langere termijn in de verkoop gaan komt waarschijnlijk komende maand in besluitvorming tijdens de gemeenteraadsvergadering. Niet als hamerstuk, zo is gelet op de diverse moties en het in het forum besprokene inmiddels wel duidelijk.