Mevrouw en meneer Van Keulen 'zien' hun kinderen weer dankzij de door Perspectief verstrekte tablet. Foto: PR
Mevrouw en meneer Van Keulen 'zien' hun kinderen weer dankzij de door Perspectief verstrekte tablet. Foto: PR

Hulp- en aanbodlijn team Perspectief sleutel tot verbinding

ZUTPHEN – In deze pittige tijd moeten we bij onszelf blijven maar we willen er ook voor anderen zijn. In Zutphen ontstaan daarom in sneltreinvaart prachtige initiatieven. Welzijnsorganisatie Perspectief weet wie wat aanbiedt maar weet ook wie hulp nodig heeft of kan gebruiken. Met vrijwilligers, een handig systeem en een breed netwerk kan de organisatie veel betekenen. Schroom daarom niet om contact te zoeken via het hulpdienstnummer 0575596299. Als u hulp zoekt of hulp aanbiedt; in welke vorm dan ook.

Door Meike Wesselink

Mevrouw en meneer Van Keulen vormen het testpanel van het initiatief Beeldbellen. Beide op hoge leeftijd, communiceren sinds kort via de door Perspectief verstrekte tablets. De tablets zijn omaproof, dus zeer gebruiksvriendelijk en het echtpaar kan er inmiddels prima mee overweg. "We hebben negen kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Het is leuk om ze zo te zien opgroeien nu we zelf niet zo gemakkelijk meer de deur uitgaan. Telefoon is prachtig en email ook, maar het spreekt veel meer tot de verbeelding om de kinderen ook echt te kunnen zien."

Cecile Elissen, teamleider Vrijwilligerscentrale: "Met subsidie van de Rijksoverheid hebben we nu de mogelijkheid om tablets voor een jaar in bruikleen te geven. Bedoeld voor mensen die geen smartphone of tablet hebben, maar wel een wifi-aansluiting. "Een mooie manier om contact te houden met de buitenwereld nu familie en vrienden meer op afstand zijn."

Verbinding
Buurtservice, Vrijwilligerscentrale, de sociaal werkers en het team Facilitair -de verschillende afdelingen van Perspectief- werkten al samen, maar hebben de verbinding nog eens extra aangescherpt voor meer slagvaardigheid. Celine: "Zo hebben we met onze vrijwilligers lespakketten samengesteld en rondgebracht aan leerlingen van basisschool De Waaier. Voor de knutselpakketten die Zutphen Actief heeft samengesteld, hebben wij met de collega's van sociaal werk een selectie gemaakt van welke kinderen daarvoor in aanmerking komen. Onze vrijwilligers kunnen de lespakketten ook bij de leerlingen bezorgen. Zoals je ziet, kan er dus veel en als we zelf niet kunnen helpen, dan verwijzen we door naar collega's en andere hulpdiensten binnen ons netwerk."

Teamleider Facilitair Ruth Koopman: "In deze moeilijke tijd moet je flexibel en veerkrachtig kunnen zijn. Voor een groot deel hangt die veerkracht af van het hebben van een sterk netwerk. Dat heeft op dit moment niet iedereen. Een mevrouw uit Amsterdam belde ons. Haar schoonzus die in Zutphen woont kent niemand die haar kan helpen met het doen van boodschappen en het halen van medicijnen. Zelf kan ze dat vanwege haar kwetsbaarheid op dit moment ook niet. Na wat gepuzzel met het boodschappengeld hebben we een boodschappendienst opgezet met een van onze vrijwilligers. Het is niet alleen praktisch maar ook fijn voor mevrouw om even een praatje te kunnen maken. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of er zijn mogelijkheden. Zo hebben we ook een vrijwilliger die naast het doen van boodschappen voor een ander is begonnen met het geven van ochtendgymnastiek voor de nodige beweging. Hartverwarmend is het om te merken wat voor prachtige verbindingen en initiatieven er ontstaan."

Celine: "Mensen bellen ons, maar nog niet in groten getale. Het blijkt toch niet eenvoudig om aan te geven dat je menselijk gezelschap mist of dat je je gewoonweg eenzaam voelt. Daar hebben natuurlijk heel veel mensen mee te maken nu buurthuizen en activiteiten stil liggen. Gewoon bellen dus."

Hulp-en aanbodlijn
Op de website van Perspectief vindt je een lijst met initiatieven in de buurt. Kijk of er iets tussen zit waaraan je behoefte hebt en neem contact op. Heb je zelf een goed idee of initiatief, meld deze dan aan zodat Perspectief voor jou de verbinding kan leggen. Ook als jouw plan verder gedragen moet worden, kan Perspectief daarin een helpende hand bieden. Ruth: "Zolang wij merken dat we op deze manier kunnen helpen, gaan wij door. Iedereen verdient een netwerk en een luisterend oor. Juist nu. Met zijn allen komen we deze tijd zo goed mogelijk door om daarna weer vol energie verder te bouwen aan een nog socialer Zutphen."


www.perspectiefzutphen.nl