Wegafsluiting Kerkpad (3)

Oei wat was het een drukke week. Nadat ik twee weken geleden een kritische noot schreef over een boer die het openbare Kerkpad hoogstpersoonlijk met zware voertuigen blokkeert, kreeg ik enkele reacties. De schrijvers namen het bijna allemaal voor de boer op. En na eens rustig over de argumenten te hebben nagedacht toonde ik een week later begrip voor deze zienswijze. En toen begon het.

Het Contact lag nog niet in de brievenbus of tientallen mailtjes stroomden binnen. Ik werd bedolven onder reacties van mensen die de meest bizarre dreigementen hebben meegemaakt. Hoe kon ik als columnist het nu voor zo'n verschrikkelijke man opnemen? Iedereen heeft persoonlijk antwoord gekregen en ik zal voor u deze week de zaak verduidelijken, want we praten over twee verschillende dingen.

Ten eerste de argumenten van de boeren. Zij vinden het niet meer gewenst dat er voetgangers over de erven lopen en ik kan mij in een deel van de argumenten best wel vinden. Er worden wel vaker wegen afgesloten in verband met de verkeersveiligheid, daar is niets vreemds aan.

De lezers die mij mailen hadden het echter bijna allemaal over iets anders. Zij gingen niet in op de argumentatie, maar beschreven hoe een van de boeren met verbale agressie en zware voertuigen passanten intimideert. Hij bonjourt ze eigenhandig en geheel ten onrechte van het boerenerf. Heel veel passanten zijn echt verontwaardigd. Met het officiƫle recht op overpad heeft deze boer, volgens de vele reacties, niets te maken, hij denkt zelf de regels te kunnen bepalen. Met die handelswijze ben ik het natuurlijk niet eens. Regels zijn regels, het pad is openbaar.

Ik heb ook nog een directeur juridische zaken van een grote gemeente naar de situatie laten kijken. Zijn conclusie is dat het een lastige zaak voor de gemeente Zutphen wordt. Als de gemeente beslist dat het pad openbaar blijft, blijft de situatie uiterst gespannen en kunnen er slachtoffers vallen. Als de gemeente begrip toont voor de argumenten van de boer en het pad wordt aan de openbaarheid onttrokken, trekken velen direct de conclusie dat de gemeente zwicht voor de agressie van de boer. U waarschijnlijk niet, want u weet nu het verschil. Voorlopig moeten we het volgens de jurist doen met de Wegenlegger Zutphen. Deze lag vanaf 16 februari 2018 ter inzage op het gemeentehuis, toen had iedereen kunnen reageren.

Nu heb ik mijn uiterste best gedaan om alle partijen te porren voor een interview met deze krant. Dit onderwerp raakt zoveel mensen in hun ziel, dat daar een redacteur vast een goed verhaal over kan schrijven. Maar helaas, niet iedere partij wil daaraan meewerken en een goed artikel belicht alle kanten van de zaak. Maar standpunten kunnen veranderen.

Reageren? contact@bombeld.nl