Heleen Buijs, Hein Smeerdijk, Wim Smeerdijk en Greet Schekman herdenken de vergeten slachtoffers bij het monument. Foto: Henk Derksen
Heleen Buijs, Hein Smeerdijk, Wim Smeerdijk en Greet Schekman herdenken de vergeten slachtoffers bij het monument. Foto: Henk Derksen

Vergeten Slachtoffers herdacht

WARNSVELD - We herdenken in deze tijd de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat dan vaak over mensen die zijn weggevoerd naar de kampen, die zijn omgekomen bij bombardementen en beschietingen, die zijn gefusilleerd of die zijn gesneuveld als militair of als verzetsstrijder. Maar ook andere mensen waren slachtoffer. Donderdag 16 april 2020 herdacht men de slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven in het Groot Graffel, tegenwoordig GGNet, in Warnsveld.

Tijdens de oorlog werden veel instellingen geëvacueerd, omdat ze bijvoorbeeld aan de kust lagen op plaatsen die de Duitsers lieten ontruimen vanwege de kustverdediging. De patiënten van deze instellingen moesten elders worden opgevangen en ook in Groot Graffel waren aan het eind van de oorlog veel meer patiënten, dan waarvoor plaats was. In de overbevolkte gebouwen was te weinig voedsel en heersten onhygiënische toestanden. In april 1945 overleden hier 72 patiënten, terwijl er normaal ongeveer 20 patiënten per jaar overleden.
Leerlingen van het Isendoorn College verzorgen jaarlijks een herdenking bij het monument voor deze vergeten slachtoffers. Deze week was dat echter niet mogelijk vanwege de coronacrisis. De Warnsveldse Dorpsraad wil dit moment echter niet voorbij laten gaan en heeft bloemen gelegd bij het monument op de begraafplaats.

Foto: Henk Derksen