Docent Frank Evers logt alle deelnemers in op de online bijeenkomst. Foto: PR
Docent Frank Evers logt alle deelnemers in op de online bijeenkomst. Foto: PR

Studenten Saxion bedenken uitvoerbaar
plan voor binnenstad Zutphen

ZUTPHEN - Eerstejaars studenten Bestuurskunde, Overheidsmanagement en Ruimtelijke Ontwikkeling van hogeschool Saxion in Deventer bogen zich de afgelopen maanden over de Zutphense binnenstad. Hoe maken we de verschillende 'poorten' naar de binnenstad aantrekkelijk en gastvrij? Een veertigtal concrete plannen kwam daar uit voort. Uit die veertig koos de jury (bestaande uit beleidsmakers en docenten) er vijf. De bedenkers van deze vijf presenteerden hun ideeën afgelopen woensdag, 8 april aan burgemeester Annemieke Vermeulen en binnenstadsmanager Remco Feith.

Door Meike Wesselink

Een bezoek aan het gemeentehuis was er dit jaar niet bij en dus werd de bijeenkomst online georganiseerd. Docent Bestuurskunde Frank Evers: "Heel bijzonder dat we het project op deze manier toch kunnen afronden. Vorig schooljaar zijn we gestart met het project Ruimte voor initiatief. Het is ontzettend leuk en leerzaam voor studenten om zich over echte vraagstukken te buigen en met een plan te komen dat misschien wel echt wordt uitgevoerd. Vorig jaar werden we hartelijk ontvangen op het gemeentehuis en ook dit jaar doet iedereen ontzettend zijn best om er iets van te maken. Daar zijn we de gemeente Zutphen erg dankbaar voor."

De online presentaties kwamen via zolders, woonkamers en kantoren helder binnen. Ook de bijbehorende tekeningen werden gepresenteerd en gaven een duidelijk beeld over hoe de studenten zich de verschillende entrees naar de binnenstad voorstelden. Zo bedachten Loïs, Jolinde en Kyra een interactief museum over de Hanzetijd op de Noorderhaven. Hip genoeg om ook jongere mensen naar Zutphen te trekken. Een uniek gebouw met een groot dak waar je van alles kunt beleven maar ook over de binnenstad kunt uitkijken.
Een botanische tuin op De Dreef was onderdeel van de plannen van Jon, Malik en Gerrieke. Niet alleen om toeristen te trekken, maar ook interessant voor scholieren en omwonenden.
Bijzonder was ook het plan van Luka en Ties die de Polsbroekpassage onder handen wilden nemen om een aantrekkelijker geheel te vormen met de binnenstad. Zelfs groen op de gevels te laten groeien en de wat grauwige trap naar de parkeerplaats te pimpen tot een mooi groen verblijfsgebied. Zonder daarbij in te boeten op het aantal parkeerplaatsen.

Meer beleidsmatig was het plan dat Jasper presenteerde met zijn groepje. Voor de Stationsstraat bedacht hij een herinrichtingsplan die de identiteit van Zutphen benadrukt maar ook duurzaam is. Niet, zoals voorheen gebruikelijk, financieel gedragen door de gemeente alleen, maar ook door de ondernemers uit de straat. "Een bedrijfsinvesteringszone", aldus Jasper. "Waar bedrijven financieel maar ook inhoudelijk aan bijdragen. Een win-win situatie."

Annemieke Vermeulen die vanwege technische problemen met haar mobiel meekeek via het scherm van Remco Feith, was erg gecharmeerd van de plannen. Ze was vol lof over de samenwerkingsconstructie van Jasper, was blij met alle groene en ambitieuze plannen, maar liet ook kritische geluiden horen aan de studenten. Na een kort beraad met de binnenstadsmanager, koos de burgemeester voor het plan van Marijn Burger, Jan van Oud Heusden en Maurice Christoffels; een nieuwe Stationsstraat met een grote duif als blikvanger én als speeltoestel met glijbaan en schommels, de winkelpuien in stemmige jaren vijftig kleuren. "De presentatie was een feest om naar te kijken en het idee van de duif past mooi bij 75 jaar vrijheid."
Marijn, die de gehele presentatie van het plan op zich had genomen: "Het was best een beetje gek om voor een webcam te staan presenteren, maar we vinden het toch bijzonder dat het er allemaal zo goed is uitgekomen. We hebben er hard aan gewerkt, daarom is het ook leuk om te merken dat het zo wordt gewaardeerd door de gemeente. De Stationsstraat is misschien een beetje een saai stukje van de stad, maar in het kader van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog vertelt het ook een verhaal en hoort het daarmee bij de identiteit van Zutphen. Door het toepassen van die kleuren lossen we het probleem van de wat saaie structuur mooi op."