Herstelwerkzaamheden aan de IJsselbrug na de bevrijding in 1945. Foto: archief Gerrie Willemsen
Herstelwerkzaamheden aan de IJsselbrug na de bevrijding in 1945. Foto: archief Gerrie Willemsen

'Ik hunker om u te spreken'

De Hoven werd 75 jaar geleden één week later bevrijd dan de rest van Zutphen

ZUTPHEN - Op 14 april 1945 werd De Hoven als laatste deel van Zutphen bevrijd, een week na de bevrijding van de rest van de stad. Gebouwen lagen in puin en de IJsselbrug was vernield. Al op 15 april begonnen de Canadezen met de aanleg van een noodbrug die zes weken later in gebruik werd genomen.

Bij de Duitse invasie in 1940 werd er in De Hoven aanzienlijke schade aangericht. Ook de bevrijding in 1945 ging gepaard met veel geweld en een groot aantal bewoners werd geëvacueerd.

Een brief van Nellie Willemsen-Huurnink vertelt veel over de gevoelens van de Hovenaren kort na de bevrijding. Hij is gericht aan haar moeder en verdere familie, die aan de Voorsterallee was ondergebracht. Zuster De Raadt is de wijkzuster die als een van de weinigen met de pont de IJssel over mocht. Zij bracht het goede nieuws.

Lieve Moe en Riek,

'Wat ben ik blij dat zuster de Raadt kwam, wat een uitkomst, lieve Moe en Riek. Alles is hier best, we zijn allen goed gezond en we wonen weer in de Hoven in het Oude huis […] Al ons vee is gered, daar is niets van verbrand. Moeder, ik kan niet zeggen hoe ik hunker om u te spreken. Ook Willem, hij is zondagmiddag dadelijk naar de brug gegaan, maar het mocht niet. Moeder, wat een zegen dat we allen nog leven, al het andere komt wel te-recht. U weet wel hoe ik aan mijn meubeltjes en alles hing, maar ik doe er kwaad aan om het te noemen. Gelukkig hadden we nog veel kleren in Voorstonden, de naaimachine heb ik ook nog. Moeder ik heb zo'n zorg om U gehad, gelukkig, Opoe hebben we mogen behouden. Dag mijn lieve Moeder en Coba en Jan en Riek, wat een zegen dat we ze allen op mogen noemen, NIET één ontbreekt.'

Haar echtgenoot Willem voegde er deze woorden aan toe:

'[…] Gelukkig is dan de bevrijding gekomen, maar heel anders dan wij ons hadden voorgesteld. Maar allen hebben we er gelukkig het levend afgebracht. Zaterdag hebben de moffen ons uit het huis gezet 's avonds tegen half negen. We zijn vertrokken en tegen elf uur zijn wij in Voorstonden aan gekomen, gelukkig maar, want op maandagmorgen is het huis in brand geschoten, het is totaal uitgebrand.

Ik hoop dat we U spoedig mogen spreken, het is alweer drie maanden geleden dat ik bij U ben geweest.

[…]Dag mijn lieve Opoe, ik kom weer gauw bij u, Gerrit en Jansje (klein-kinderen).'

Door de maatregelen in verband met het coronavirus wordt de bevrijding van Zutphen 75 jaar jaar geleden deze week niet met diverse activiteiten herdacht. Wel zijn in de Hoven onder aan de IJsselbrug bloemen en vlaggen geplaatst. Foto: Gerrie Meijboom