Eén van de gedetineerdenafdelingen in PI Achterhoek. Foto: PR
Eén van de gedetineerdenafdelingen in PI Achterhoek. Foto: PR

Gedetineerden PI Achterhoek in actie voor de voedselbank

ZUTPHEN - Gedetineerden in de penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen zijn een inzamelingsactie begonnen voor de voedselbank. Het gaat om gedetineerden op de afdeling Extra Zorg Voorziening in de Zutphense gevangenis. "Heel bijzonder", vindt penitentiair inrichtingswerker Anja, die werkzaam is op de EZV-afdeling. "Dit zijn gedetineerden die extra zorg nodig hebben en juist deze mensen willen nu iets extra's doen voor de maatschappij vanwege de coronacrisis."

Veel te besteden hebben de meeste gedetineerden niet, dus ontstond bij twee van hen het idee om producten in te zamelen voor de voedselbank. "Gedetineerden kunnen wekelijks een bestelling doen bij de gedetineerdenwinkel, daar betalen ze ook voor", legt Anja uit. "Ze bestellen nu wat extra houdbare producten bij de winkel of ze stellen producten die ze nog in gesloten verpakking op cel hebben beschikbaar voor de voedselbank. Een prachtig gebaar wat mij betreft."

Ook op andere afdelingen in de gevangenis van Zutphen zijn gedetineerden gaan inzamelen voor de voedselbank. De eerste dozen met producten zijn vrijdag 10 april overhandigd aan de voedselbank. Volgende week verwacht PI Achterhoek opnieuw een donatie te kunnen doen, dankzij de vrijgevige gevangenen.

Dat de gedetineerden ook hun goede kanten hebben, werd al eerder duidelijk tijdens de coronacrisis. "Onlangs hebben verschillende mannen op mijn afdeling kaarten geschreven met mooie persoonlijke boodschappen. De kaarten zijn aangeboden aan een verzorgingshuis en verdeeld onder de bewoners daar. Dat gebaar is erg goed ontvangen", weet penitentiair inrichtingswerker Anja.

Net als overal in de samenleving zijn ook binnen de gevangenismuren de nodige corona-maatregelen getroffen. "Het 1,5 meter afstand houden geldt hier natuurlijk ook, maar er zijn ook nog aanvullende maatregelen genomen", legt Anja uit. "Zo mogen gedetineerden sinds 14 maart geen bezoek meer ontvangen. In plaats daarvan zijn er extra Skype-momenten. Het niet kunnen ontvangen van je geliefden en familie is natuurlijk niet gemakkelijk, maar gelukkig hebben de meeste gedetineerden wel begrip voor deze maatregel. Het gaat immers ook om hun gezondheid."