In februari verkocht de Lionsclub met veel plezier vier zaterdagen lang tulpen in Warnsveld en Zutphen, zoals hier in de Zuidwijken. Twee weken later lagen alle activiteiten stil. Foto: PR
In februari verkocht de Lionsclub met veel plezier vier zaterdagen lang tulpen in Warnsveld en Zutphen, zoals hier in de Zuidwijken. Twee weken later lagen alle activiteiten stil. Foto: PR

Ook bij de Lionsclub Zutphen liggen de activiteiten even stil

ZUTPHEN - De Lionsclub Zutphen is per direct gestopt met activiteiten voor goede doelen. De uitbraak van het coronavirus is de oorzaak. Halverwege maart kwamen alle activiteiten stil te liggen, maar Lions-president Paul van Haandel laat de moed niet zakken. "Straks is alle ellende achter de rug en gaan we als serviceclub gewoon weer fris aan de slag."

De Lionsclub is een van de meest actieve serviceclubs in Zutphen. Meerdere keren per jaar worden er opvallende activiteiten georganiseerd, waarvan de financiële opbrengst volledig wordt geschonken aan groeperingen die het moeilijk hebben in de samenleving. "Maar dat is slechts een deel van de activiteiten," zegt Willem Ringenier uit Baak. Als voorzitter van de activiteitencommissie zorgt hij ervoor dat alle acties op het juiste moment plaatsvinden. "Maar we hebben ook een groepje leden die zich bezighoudt met het interne programma. Iedere twee weken komen we op woensdagavond samen in het Hampshire hotel 's Gravenhof. Eens in de maand met een bescheiden, maar zeer gezellig diner en de andere keer om onderwerpen te bespreken. Ook gaan we regelmatig op bedrijfsbezoek of nodigen gastsprekers uit die een interessante lezing verzorgen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Onlangs was er een fotograaf te gast die werkt aan een fotoboek over de vele kelders die zich in de Zutphense binnenstad bevinden en de vorige maand was er een toprechercheur van het FIOD die de meest spraakmakende onderzoeken naar criminele Nederlanders kwam toelichten. Interessante gastsprekers geven onze club meerwaarde."

Toch blijft het imago van business-club voor grote zakenlieden nog aan de Nederlandse serviceclubs hangen. Maar dat is voor Hans Jekel uit Eefde absoluut niet aan de orde. "Zelf had ik in mijn werkzame leven een fysiopraktijk in het midden van het land. Dat was hard werken. Toen ik met pensioen ging zijn we verhuisd naar deze regio. Bij de Lionsclub Zutphen vond ik snel aansluiting. Dit is een zeer gevarieerde club, van internetondernemer tot hovenier en van landbouwer tot officier van justitie. De diversiteit is groot en daarom interessant, op afkomst wordt niet geselecteerd. Het allerbelangrijkste is dat nieuwe leden het hart op de goede plek hebben zitten."

Dit voorjaar liggen de clubactiviteiten echter allemaal stil. "Nadat we in januari de inzameling van koffiepunten hebben afgerond, zijn we in februari begonnen met de verkoop van tulpen in Warnsveld en Zutphen," zegt Henk Derksen, dit jaar de past-president. "En op de eerste zaterdagen in maart waren we alweer met een grote groep leden actief in een bos bij Lichtenvoorde om openhaardhout te kappen. Ook de opbrengst hiervan gaat naar goede doelen." De inzameling van oud- en vreemd geld in via de winkels van Albert Heijn heeft dit jaar minder opgeleverd. De mensen hadden deze maand wel iets anders aan hun hoofd. Extra oproepen om het geld in te zamelen zijn ook niet geplaatst. Het leek de Lionsclub ongepast om nog meer bezoekers naar de toch al drukke supermarkten te dirigeren.

De afgelopen weken heeft de club nog wel een bedrag aan de Stichting Bus geschonken. Deze stichting verzorgt dagtripjes voor bewoners van tehuizen in de regio. Ook het Gilde kreeg een bijdrage voor de aanschaf van lesmateriaal om buitenlanders Nederlands te kunnen leren. Voorlopig liggen de activiteiten van de Lionsclub tot aan de zomer stil. Ook de clubavonden zijn voorlopig geschrapt. Dat neemt niet weg dat geïnteresseerden zich gewoon kunnen melden. "Er komt straks zeker weer een tijd waarop wij iets kunnen betekenen voor anderen en daarvoor hebben we nog enkele enthousiaste creatievelingen nodig. Belangstellenden kunnen altijd even een mailtje sturen via de website," aldus Henk Derksen. "Door de enorme diversiteit zijn we een heel interessante club."