Zutphense leerkrachten hebben leerlingen in beeld

ZUTPHEN - Sinds de scholen dicht zijn krijgen alle leerlingen thuisonderwijs. In sommige gevallen lukt het scholen niet om met leerlingen contact te krijgen. Volgens wethouder Annelies de Jonge zijn in Zutphen alle kinderen in beeld. "Gelukkig wel."

Door Alize Hillebrink

Sinds de scholen ten gevolge van de coronamaatregelen dicht zij heeft de gemeente Zutphen met alle Zutphense schoolbesturen intensief contact. Voor scholen is er een aanspreekpunt, een coördinator noodopvang, die zaken centraal te inventariseert en scholen van actuele informatie voorziet. Hierbij gaat het over aantallen leerlingen in de noodopvang, leerlingen in een kwetsbare situatie en die extra ondersteuning nodig hebben en de vorm waarop die ondersteuning wordt geboden.

Volgens Nicolette van Zanten, coördinator noodopvang, lukt het Zutphense scholen om via het onderwijs op afstand het overgrote deel van hun leerlingen aangesloten te houden. "Leerkrachten hun leerlingen in beeld, letterlijk en figuurlijk. Het meeste onderwijs gebeurt digitaal maar ook met praktisch met materiaal dat in tasjes aan de huisdeur wordt afgegeven.

Met leerlingen die digitaal onderwijs 'ontwijken' wordt 1 op 1 contact opgenomen. "Leerplicht/RMC heeft intensief contact met de scholen; zij doen uitvraag bij zorgcoördinatoren over leerlingen waar moeizaam tot geen contact mee te krijgen is," zegt Van Zanten.

Zorgleerlingen
Wel zijn er kinderen waar de zorg over bestaat dat die in de toekomst afhaken. "Aan die kinderen wordt extra aandacht besteed," zegt wethouder De Jonge. "Het contact met deze kinderen is intensiever. Leerkrachten bellen bijvoorbeeld dagelijks met deze kinderen."

Bij groeiende zorgen over een bepaald gezin wordt er maatwerk toegepast. "Het kan zijn dat school, het Toegangsteam of bijvoorbeeld Perspectief iets extra's doet, al naar gelang de speciale situatie. Vanzelfsprekend blijven we dit ook doen met kinderen die al in beeld waren," aldus de wethouder.

Geen computer of internet
Om digitale lessen te kunnen volgen is de beschikking over een laptop, een tablet of aansluiting op internet een must. En niet alle leerlingen hebben dat. Gerard Pelgrim, fractievoorzitter van de Stadspartij, stelde hier vorige week vragen over. "Hiervoor zijn verschillende regelingen via school, het SIVON, of via Ferm," zegt Van Zanten.


De Zutphense Uitdaging is gestart met een #laptopchallenge, zie het artikel elders in deze krant.