Wegafsluiting Kerkpad

Wanneer u vanaf de Binnenweg op landgoed 't Velde, bij het witte huisje, de Kapperallee oversteekt komt u op het Kerkpad. Via twee boerenerven wandelt u dan richting de Wijnhofstraat. Een geliefd ommetje voor bewoners van het Voorsteralleekwartier, Berkelpark en Warnsveld. Het was honderd jaar geleden al een wandelroute voor bezoekers richting de kerk in Warnsveld, vandaar de naam Kerkpad. Dat het landweggetje een openbare weg is wist ik jarenlang niet. Het voelt toch een beetje als het betreden van een boerenerf. En de bordjes suggereren al jaren dat het pad onder de noemer 'eigen weg, verboden toegang' valt. Maar via berichten in de krant ben ik inmiddels wijzer.

Op een zondagmorgen in februari zijn mevrouw Bombeld en ik aan de wandel. En ik wil wel eens zien hoe dit weggetje nu precies loopt. We beginnen aan de kant van de Wijnhofstraat. Dit is voor ons nog bekend terrein, onze caravan overwintert al jarenlang in een van de eerste grote schuren aan de rechterkant. En vanaf het eerste erf lopen we over het landweggetje gewoon rechtdoor naar de volgende boerderij. En dan begint de uitdaging. Midden op het pad, naast de boerderij, staat een gigantische tractor. Iets schuin geparkeerd belemmert het voertuig de gehele doorgang. Fietsers kunnen er absoluut niet langs, wij wandelaars ternauwernood, met enige moeite tussen de enorme tractorwielen en de struiken door. Maar het lukt. Aan de andere kant, waar we het erf een minuutje later verlaten, staat een personenauto schuin over de openbare weg geparkeerd. Op meldpuntkerkpad.nl staat een haarscherpe foto van deze blokkade.

Het is een bizarre situatie. Ruim drie jaar geleden is deze boerderij verkocht aan de nieuwe eigenaar. En hij heeft geheel op eigen houtje besloten deze eeuwenoude doorgang af te sluiten. Ik heb begrepen dat hij zich ergert aan wandelaars die zomaar zijn schuren binnenlopen. En er blijken zelfs mensen te zijn die zomaar melk uit de opslagtank staan te tappen. Dat zijn nogal flinke beschuldigingen. Ik zou een paar bordjes plaatsen met 'verboden toegang in de schuren". En de schuur met de opslagtank zou ik op slot doen. Betrap je dan iemand, dan bel je de politie. Dat zal ze leren.

Maar nee, de nieuwe eigenaar heeft gewoon eigenhandig besloten dat hier ter plaatse het eeuwenoude pad, met historische en recreatieve waarde, wordt afgesloten. Vreemd, als je zo'n boerderij met omliggende gronden koopt, informeer je toch even vooraf hoe het zit met het overgangsrecht van het Kerkpad over je erf? En als de gemeente deze week dat eigenhandig blokkeren van de weg toestaat, is het hek van de dam. Dan denk ik dat er dan wel meer inwoners zijn die het iets rustiger willen hebben in hun straat.