Het planten van de Amerikaanse tulpenboom in de tuin van villa Berkeloord. Foto: PR
Het planten van de Amerikaanse tulpenboom in de tuin van villa Berkeloord. Foto: PR

Amerikaanse tulpenboom verfraait het aanzicht van Warnsveld

Ook de villa en de tuin zullen een opknapbeurt krijgen

WARNSVELD - De afgelopen week is de basis gelegd voor een toekomstig fraai aanzicht van Warnsveld. In de tuin van villa Berkeloord is een Amerikaanse tulpenboom gepoot. Het is een ovaal opgroeiende boom die qua grootte past bij de witte villa en precies in de zichtlijn ligt voor verkeer dat door Warnsveld rijdt en gebruik maakt van de Kleine Omlegging. De komende decennia gaan in de boom tulpachtige bloemen verschijnen nadat het blad is uitgelopen. De bloemen hebben een groene en gele keur met een oranje binnenkant. De Amerikaanse tulpenboom is een drachtboom voor bijen en een waardboom voor vlinders.

De Stichting Waardevol Warnsveld heeft financieel bijgedragen aan deze beeldbepalende boom op de hoek van de Rijksstraatweg en de Kleine Omlegging tegenover de Brocanterie. De stichting hecht veel waarde aan het aanzicht van het dorp. "Warnsveld is een groen dorp en heeft fraaie toegangen," zegt voorzitter Hans Grotenhuis. "Denk bijvoorbeeld aan de net gerestaureerde villa Alpha en huis Welgelegen met de Overtuin vanaf de westkant. Aan de oostelijke entree liggen de huizen Baank en 't Velde. Aan de noordzijde de meanderende rivier de Berkel met de villabebouwing. Dat fraaie aanzicht wordt in belangrijke mate bepaald door de panden en de tuinen. Bij de villa's staan veelal rododendrons die fraai bloeien in het voorjaar en speciale vaak grotere en aparte bomen. We spreken dan over het ensemble, huis en tuin zijn één geheel in harmonie."

De in het oog springende villa Berkeloord is onlangs van eigenaar gewisseld, na jarenlange verwaarlozing. De grote rode beuk in het aanzicht was oud en ziek en werd gekapt omdat er zwammen opzaten, die de boom ondermijnde en gevaarlijk maakten. Edward Broertjes is als nieuwe eigenaar druk bezig de villa, een gemeentelijk monument, te herstellen. De gemeente Zutphen heeft een adviserende rol bij het herstel.

De Stichting

Waardevol

Warnsveld

heeft

financieel

bijgedragen

aan deze

beeld-

bepalende

boom

Ook de tuin krijgt een opknapbeurt. Dirk Luijendijk, van het gelijknamige ontwerp en landschapsbureau heeft een ontwerp gemaakt, waarin is voorgesteld een Liriodendron tulipifera terug te planten op de plek van de oude beuk. De nieuwe boom is karakteristiek voor parken, landgoederen en villa's. In de tuin is ook een rode treurbeuk geplant en er komen nog 90 rododendrons.

De Stichting Waardevol Warnsveld is zeer tevreden met de nieuwe aanplant en denkt dat hiermee het aanzien van het dorp de komende decennia wordt verfraaid.

Het planten van de Amerikaanse tulpenboom in de tuin van villa Berkeloord. Foto: PR
Het planten van de Amerikaanse tulpenboom in de tuin van villa Berkeloord. Foto: PR