Herdenkingen Tweede Wereldoorlog in Warnsveld

Herdenkingen Tweede Wereldoorlog in Warnsveld

WARNSVELD - Hieronder op volgorde de diverse herdenkingen die in Warnsveld gehouden worden.

Vrijdag 27 maart om 11.00 uur is er een herdenking bij het V1- gedenkteken op het Thateplantsoen ter herdenking aan de V1- ramp van 28 mrt 1945, waarbij 12 burgers omkwamen en circa 20 huizen werden verwoest. Het Kindcentrum Adriaan van den Ende, groep 7 heeft dit gedenkteken geadopteerd.

Zaterdag 28 maart om 14.00 uur in Warnsveld en om 10.30 uur in Zutphen is er een wandeling langs de oorlogsgraven onder leiding van een gids.

Vrijdag 3 april om 11.30 uur wordt herdacht bij het Witte Kruisje op de Looër Enk, dat herinnert aan één van de eerste gesneuvelde Canadese militairen: Cpl. A.P. Periard, op 4 april 1945. Adoptieschool: Kindcentrum Lea Dasberg, groepen 6.

Zaterdag 4 april om 20.00 uur vindt een Bevrijdingsconcert door muziekvereniging Excelsior plaats in de Kei, Bussenweide 2 in Warnsveld.

Zondag 5 april om 14.00 uur is er een boekpresentatie 'Dit Offer Is Groot Geweest', over de omgekomen Warnsveldse verzetsstrijders en vindt een tentoonstelling plaats met gedichten en tekeningen van de leerlingen van de adoptiescholen in samenwerking met de Graafschapsbibliotheek. 't Warnshuus, Dreiumme 43.

Woensdag 8 april om 11.45 uur wordt herdacht bij het Canadezenmonument aan de Kerkhofweg, ter herdenking aan de 36 op toenmalig Warnsvelds grondgebied gesneuvelde Canadese militairen. Adoptieschool: CBS Arcade, Warnsveld, groep 8.

Dinsdag 21 april (Jom Hasjoa 27e nisan 5780) om 14.00 uur vindt de onthulling van twintig naamplaatjes ter herdenking van de vermoorde joodse psychiatrische patiënten uit het Oude en Nieuwe Gasthuis plaats bij het Oude Gasthuispoort, Vordenseweg 10.

Donderdag 23 april vanaf 13.00 uur wordt herdacht in de Vredeskapel en bij het gedenkteken GGNet op de begraafplaats in Warnsveld, ter herinnering aan de 'Vergeten slachtoffers', zijnde de psychiatrische patiënten die als gevolg van de bezetting omkwamen door ondervoeding, besmettelijke ziekten of oorlogsgeweld. Adoptieschool: Het Isendoorn College, leerlingen klas 3.

Maandag 4 mei om 20.00 uur vindt een dodenherdenking plaats bij het Monument voor de Gevallenen aan de Veldesebosweg, voorafgaand is er een bijeenkomst in de Martinuskerk om 19.00 uur. Adoptieschool: OBS De Fontein, Warnsveld.