De borduursters (v.l.n.r.) Pauline Nijenhuis, Caroline van Dockum, Marjolein Burbank, Monique Kup en Rudie van den Berg verrichten de openingshandeling. Foto: PR
De borduursters (v.l.n.r.) Pauline Nijenhuis, Caroline van Dockum, Marjolein Burbank, Monique Kup en Rudie van den Berg verrichten de openingshandeling. Foto: PR

Expositie Snelheid verstilt

ZUTPHEN – Zondagmiddag 15 maart vond onder speciale omstandigheden de opening plaats van de tentoonstelling 'Snelheid verstilt' van Pauline Nijenhuis in Dat Bolwerck. Met haar werk, bestaande uit geborduurde en geschilderde doeken, installaties en foto's, onderzoekt Pauline de versnelling in onze tijd.

Alsof het zo moest zijn, sloot het effect van het coronavirus exact aan op het thema in Pauline's werk: wat gebeurt er als 'onze' – maatschappelijke en individuele – snelheid tot vertraging en uiteindelijk zelfs tot stilstand komt?

Stond er aan het begin van de week nog een grootse en bruisende aftrap met minstens 100 gasten op het programma, noodgedwongen moest het aantal bezoekers eerst tot 30 worden teruggebracht en, op de valreep, zelfs naar nul.
Niettemin bleef de openingshandeling als zodanig fier overeind. Kunsthistoricus Mirjam Deckers leidde de middag in, om vervolgens de live wedstrijd snelborduren te verslaan. Vijf deelnemers kregen een kwartier de tijd om 'hun' doekje tot een creatief eindresultaat te brengen.
De nieuwe data voor lezingen die in het kader van de tentoonstelling zouden plaatsvinden, zullen te zijner tijd op de website van Dat Bolwerck worden geplaatst. Omdat tot nader orde het programma is stilgelegd is de expositie voorlopig niet toegankelijk.