Handatwork. Foto: P. Nijenhuis
Handatwork. Foto: P. Nijenhuis

Expositie 'Snelheid verstilt'

ZUTPHEN - In kunstcentrum Dat Bolwerck exposeert Pauline Nijenhuis de komende weken met 'Snelheid verstilt'.

In de expositie van Pauline Nijenhuis - bestaande uit geborduurde en geschilderde doeken, installaties en foto's - onderzoekt ze de versnelling in onze tijd: "Snelheid is onderdeel van mijn werkproces. Versnellen, vertragen, verstillen. Ik start met het fotograferen van snelheid in de auto. Deze foto's vertonen beelden die mijn hersenen bijna niet meer kunnen ontcijferen. De vervormingen in het beeld tonen een andere werkelijkheid. Wat ik dan zie of denk te zien, probeer ik in mijn werk te versterken en/of in een bepaalde richting te sturen. Tijdens het schilderproces zet ik de vertraging in, om ten slotte te verstillen in het arbeidsintensieve en contemplatieve borduurwerk. Misschien onbewust een stil protest tegen de duizelingwekkende versnelling?".

In de kelder van Dat Bolwerck laat Pauline een nieuwe foto-installatie zien: 'Echo of Suzhou'. Hierin worden haar indrukken over Suzhou (China) tijdens haar residentie in het Hanshan Art Museum (2019) gematerialiseerd. Vluchtig, als een stroom digitale informatie.
De expositie 'Snelheid verstilt' in Dat Bolwerck wordt op zondagmiddag 15 maart om 15.00 uur geopend door kunsthistoricus Mirjam Deckers. Zij is gespecialiseerd in esthetica en kunstfilosofie en onderzoekt de waarde van werken met je handen.
Bezoekers kunnen zich ondertussen verheugen op het kampioenschap snelborduren van Zutphen. Wie maakt zo snel mogelijk het gaafste werkje? Het publiek vormt de jury.

De expositie loopt tot en met 3 mei.


www.datbolwerck.nl


'Agora is een serviceclub die in 21 landen wereldwijd vertegenwoordigd is'

Vervolg van voorpagina
Door Meike Wesselink

ZUTPHEN/LOCHEM - "Agora is een serviceclub die in 21 landen wereldwijd vertegenwoordigd is", legt Marja Forma uit. "Onlangs is er in Nepal zelfs een afdeling geïnstalleerd." Marja die via een vriendin kennismaakte met Agora, besloot een club in haar eigen regio op te richten vanwege het sympathieke karakter ervan. "We willen een toegankelijke organisatie zijn waar vrouwen elkaar nemen zoals ze zijn. We zijn niet een vriendinnenclub maar vriendschap en onderling contact is wel de basis van Agora. Onze leden staan met twee benen op de grond. We zijn geen hoogdrempelige club en vragen heel schappelijke lidmaatschapsgelden. Samen organiseren we leuke activiteiten en rake acties. Daarvoor houden we eens per maand een bijeenkomst bij een van de dames thuis. In zekere zin gaat het om netwerken, maar een zakelijke netwerkorganisatie zijn we uitdrukkelijke niet."

Géke Mulder, die samen met Karin van Doorn en Marja Forma de chartercommissie vormt: "Ik vind het ontzettend leuk om de kracht van die vrouwen bij elkaar te bemerken. Blijkbaar is er toch een heel andere dynamiek als er geen mannen bij zijn. Wat ook bijzonder is, is dat internationale uitwisseling een vast onderdeel is. Ieder jaar wordt ergens ter wereld een meerdaagse georganiseerd en dit jaar is dat in Nederland. We verheugen ons ontzettend om in oktober met zijn allen naar Den Haag te gaan en vrouwen van over de hele wereld te ontmoeten."

Officieel moet Agora nog geïnstalleerd worden, maar een aantal activiteiten is er al geweest. Karin: "We hebben bij een van de dames thuis een toneelvoorstelling gehouden en hebben tijdens een andere actie Achterhoekse wijnen verkocht. Daarmee hebben we geld voor Sheltersuit kunnen ophalen. Op 4 april tijdens de installatie kunnen we Bas Timmer van Sheltersuit al de eerste cheque overhandigen."

Sheltersuit verstrekt winddichte jassen en pakken aan vluchtelingen en zwervers. Een Twentse organisatie met een eigen naaiatelier waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. De jassen worden gemaakt van gerecyclede- en ge-upcyclede materialen zoals slaapzakken en worden verstrekt aan zwervers en vluchtelingen in Europese landen.

Be More, Do More is het motto van Agora Graafschap Gelre. In het zelf ontworpen logo is de Achterhoekse vlag verwerkt naast het officiële symbool van Agora, het blad van de ginko biloba, dat staat voor eenheid, hoop en kracht. Zelf heeft de afdeling de stichting opgericht, inclusief statuten. "Marja: "Vrouwen die het leuk lijkt om aan te sluiten, kunnen zich zelf melden. Omdat we het belangrijk vinden om de goede sfeer te bewaken, vragen we de leden om goedkeuring. Om een goede indruk te krijgen, kunnen aspirantleden drie keer aansluiten tijdens een bijeenkomst. We laten het dan aan hen zelf om te beslissen of ze lid willen worden. Doelstelling hierbij is dat ikzelf als voorzitter de groep sluit als oudste. Oftewel: we zouden het heel leuk vinden om jonge vrouwen te charteren. Wie interesse heeft, kan zich melden via: agoraclub99@gmail.com


www.facebook.com/AgoraClub11

Detail. Foto: P. Nijenhuis