Een Steungezin doet geen bijzondere uitstapjes, maar neemt een kind bijvoorbeeld even mee naar de speeltuin om de hoek.  Foto: Yunio Communicatie/Wiebke Wilting
Een Steungezin doet geen bijzondere uitstapjes, maar neemt een kind bijvoorbeeld even mee naar de speeltuin om de hoek. Foto: Yunio Communicatie/Wiebke Wilting

Vrijwilligersproject InHuis
Steungezinnen

ACHTERHOEK - Zeker als je (jonge) kinderen hebt, kunnen de zorgen je zomaar ineens boven het hoofd groeien. Door financiële problemen bijvoorbeeld, een familieconflict of als je in je eentje de zorg voor je kind draagt. “Ouders denken algauw dat ze er alleen voor staan,” zegt Dorien Luesink, coördinator van het project InHuis Steungezinnen. “Maar dat hoeft níet zo te zijn!”

Ruim een jaar geleden startte het Yunio-project InHuis Steungezinnen, een samenwerking van zeven Achterhoekse gemeenten. Madelon Misasa en Dorien Luesink zijn verantwoordelijk voor de coördinatie van ‘het steungezinnenproject’. Wat hebben zij inmiddels bereikt? “Na een vliegende start waarbij veel enthousiaste vrijwilligers zich hebben aangemeld hebben we al meerdere gezinnen gekoppeld. We verbinden overbelaste gezinnen – met kinderen van 0 tot 14 jaar – aan steungezinnen. Het hebben van een gezin vergt veel van ouders en als het leven dan even tegenzit, kunnen problemen zich makkelijk opstapelen. Met de inzet van steungezinnen voorkomen we dat gezinnen die in zwaar weer zitten, van de regen in de drup raken. Omdat kinderen in een overbelast gezin vaak onvoldoende toekomen aan hun eigen ontwikkelingstaken, bieden we ze een veilige plek náást hun eigen gezin, en ontlasten daarmee tegelijkertijd de ouders.”

In de ‘vraaggezinnen’ kan van alles aan de hand zijn, van geldproblemen tot overbelasting omdat een ouder er alleen voor staat. “Die marge is heel groot,” zegt Misasa. “We hebben bijvoorbeeld een gezin waarbij de moeder de opvoeding van haar zoon zwaar valt. Haar zoon gaat iedere week een middag naar een steungezin, waardoor de moeder even de zorg kan afstaan, terwijl haar zoon positieve aandacht krijgt binnen het steungezin. Een belangrijke voorwaarde is wel dat ouders de tijd dat hun kind bij een steungezin is, goed benutten. Door deze steun te ontvangen, kan de moeder de zorg voor haar kind beter aan en staat ze sterker in haar schoenen.”
Het steungezinnenproject is een helpende hand, wil Madelon benadrukken. “Een steungezin biedt geen nachtopvang, zoals een pleeggezin. Het zijn mensen – getrouwd of alleenstaand, met of zonder kinderen – die tijd en zin hebben om op vrijwillige basis een kind bijvoorbeeld een dagdeel per week op te vangen in hun eigen thuissituatie, en zo een ander gezin ondersteunen. Dus geen bijzondere uitstapjes, maar gewoon een kopje thee na school of even naar de speeltuin om de hoek. Ons toverwoord is maatwerk: wat heeft een vraaggezin nodig en wat kan een steungezin bieden? Wij zorgen voor een passende match. Een pedagogische achtergrond is niet nodig, wel zoeken we naar mensen die ervaring hebben met kinderen én graag in een kind investeren – het gaat om een verbintenis van ongeveer een jaar.”

Yunio is nog op zoek naar steungezinnen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Madelon Misasa via telefoon 06 – 10 12 37 45 of e-mail inhuissteungezinnen@yunio.nl.


www.yunio.nl.