Nieuwe expositie Galerie Stijl

EEFDE - Op 8 maart is de nieuwe expositie in Galerie Stijl geopend.

Beatrice van der Meer exposeert panelen en objecten van kunststof. Licht, kleur en ritme, vormen de basis voor haar werk. Onder andere plexiglas, waar het licht doorheen valt, zorgt ervoor dat de kunstwerken een sprankelend effect krijgen. Gerard van der Horst maakt tekeningen in inkt en gouache. Hij werkt in series hoewel elke tekening een zelfstandig moment is met de pijl als beeldelement die beweging en transformatie teweeg brengt.

Hij ontwikkelt een eigen beeldtaal die betekenissen uit, bijvoorbeeld, spiritualiteit, architectuur en eigentijdse muziek, in zich op kan nemen. Carl Möller maakt beelden van staal. Hij is architect met een passie voor werken met staal als een vrije vorm van expressie.

In het Museumpaviljoen is kunst te zien van ruim 30 kunstenaars. In de beeldengalerij/tuin zijn doorlopend beelden van diverse kunstenaars te zien. Tijdens de Kunstroute Lochem (Eerste en Tweede Paasdag) geopend van 11.00 tot 18.00 uur.


Muziek uit de ruimte met Trifid

ZUTPHEN - Op dinsdag 17 maart is Trifid te gast bij It's Time for Jazz in Uffie's. Trifid heeft onlangs met het project Sound of Interstellar Space een tournee gemaakt langs vele planetaria, sterrenwachten, ruimtevaartmusea en collegezalen in Nederland.

De mensen van Trifid gebruiken het heelal als inspiratiebron voor de muziek die ze componeren. "Het is een muzikale beleving van ondergedompeld worden in de mysterieuze wereld van het universum. Trifid is de naam van een jonge nevel. Een kleurrijk en helder energieveld in de Melkweg dat continu in beweging is. Onze eigen kwetsbare planeet is het uitgangspunt van de voorstelling waarna er een muzikale interstellaire reis wordt gemaakt met invloeden uit de jazz, klassieke muziek en zelfs tango. Lyrische muziek vol improvisaties met het heelal als basis voor alle composities."

De muzikanten zijn: accordeonist Rik Cornelissen, vibrafonist Vincent Houdijk en contrabassist Maciej Domaradzki. Het optreden begint om 20.30 uur aan de Houtmarkt 71 in Zutphen. De toegang is vrij, een donatie is welkom.


Een kist vol oorlogs- verhalen

ACHTERHOEK - In Hengelo Gelderland was tot eind 2015 het Achterhoeks Museum 1940-1945 gevestigd. De geschiedenis van dat museum is nu samen met de pronkstukken, de meest bijzondere verhalen en het bijbehorende beeldmateriaal gebundeld in het boek 'Een kist vol oorlogsverhalen'.

Verhalen zoals die over een Vordens pistool, een nooit ontdekte verzetsgroep bij Eefde of een vliegtuigcrash bij Hengelo. Jean Kreunen vertelde ze in zijn museum door de jaren heen talloze keren, maar van het opschrijven ervan kwam het nooit. Met 75 jaar bevrijding in zicht besloot het nog intact zijnde museumbestuur dat het er toch eens van moest komen. Het boek dat nu verschijnt, leest als een rondleiding door het vroegere museum aan de Hengelose Marktstraat. In het 200 pagina's tellende werk hoort de lezer Kreunen zelf aan het woord.

Die verhalen zijn opgetekend door journalist Luuk Stam. Het boek is een uitgave van de Hengelose uitgever Willy Hermans. Het boek is vanaf donderdag 2 april verkrijgbaar via www.uitgeverijhermans.nl, bij de regionale boekhandels en bij Shop Melange in Hengelo.