Groene stroom en geld toe

Misschien is het u ook opgevallen de afgelopen weken, maar het fietspad langs de Den Elterweg was even niet beschikbaar. Tweewielers waren op het fietspad van het ziekenhuis naar Zutphen-Noord even niet welkom. De reden is dat een infrabedrijf een flinke stroomkabel moest aanleggen. Deze kabel loopt vanaf het zonnepark Revelhorst, langs de Den Elterweg naar het hoogspanningsstation in de wijk Berkelpark. En vanaf daar wordt de stroom verdeeld over de stad of gaat het hoogspanningsnet op.

Toevallig kreeg ik deze week van Zutphen Energie een mail met het verzoek te participeren in dit nieuwe zonnepark met de naam Zonnestroom Zutphen. Klaarblijkelijk had ik mij in het verleden eens ingeschreven als geïnteresseerde. Nu hoef ik slechts een handtekening te zetten, niets te betalen en toch gaat mijn energierekening per jaar met zo'n 120 euro omlaag. Eerlijk gezegd word ik dan altijd een beetje wantrouwig. Dit klinkt bijna te mooi om waar te zijn, want wie gaat dan die zonnepanelen betalen?

In de energiewinkel willen ze dat best even uitleggen. Het zonnepark is vooral gericht op mensen met een smalle portemonnee. Dus de groep mensen die niet direct geld kan steken in bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak. Daarvoor heeft de plaatselijke energiecoöperatie een lening afgesloten bij de gemeente Zutphen, die op haar beurt het geld leent bij de bank van de Nederlandse gemeenten. Het kost de gemeente als tussenpersoon dus niets en Zonnestroom Zutphen kan tegen een hele lage rente investeren. En nu worden er dan ook inwoners van Zutphen gezocht die de groene stroom tegen een scherp tarief willen afnemen. Nogmaals zonder investering en voor een scherp tarief, speciaal bedoeld voor mensen met een smalle beurs. U hoeft zich alleen maar even te melden in de energiewinkel naast C&A. Neem wel even uw legitimatie mee.

De komende weken zullen de werkzaamheden op het zonnepark zelf beginnen. De metalen constructies worden geplaatst om straks de zonnepanelen op te leggen. Er is slechts een klein probleempje. De panelen hadden nu al onderweg moeten zijn naar Nederland, maar de fabriek ligt stil. U weet wel, het coronavirus. Op de Revelhorst gaan de constructiebouwers echter gewoon door, die panelen komen er wel, het duurt alleen iets langer.

De kabelleggers zijn overigens ook nog niet helemaal klaar. De boringen onder de zijwegen richting Leesten, Warnsveld en Lochem door zijn zonder problemen verlopen, maar op één plaats is het mislukt. Bij de rondweg in Leesten is de grond waarschijnlijk te zacht en daar stortte de geboorde tunnel steeds in. Maar binnenkort maken ze het laatste stukje af met een alternatieve en vooral hoogwaardige boorkop. De weg daarboven kan gewoon blijven liggen. Echt vakwerk, ik ben diep onder de indruk.