Resultaten pilot 15 statushouders boven verwachting

ZUTPHEN - Door coaching met een integrale aanpak is het Stichting High5! gelukt om bij 15 statushouders met multi-problemen, op verschillende leefgebieden positieve resultaten te boeken. Dit is niet alleen goed nieuws voor de statushouders zelf, maar bespaart de gemeenschap bovendien veel geld. Dat is de conclusie van de pilot die High5! afgelopen twee jaren uitvoerde voor de Gemeente Zutphen. Stichting High5! en de gemeente Zutphen intensiveren het traject nu met een nieuwe groep statushouders.

De financiële besparingen lopen aardig op want 60 procent van de deelnemers is begeleid naar geen of minder bijstand. Circa de helft is (deels) aan het werk en vijf jong volwassenen zijn ingestroomd naar een opleiding en hebben een bijbaan om in hun onderhoud te voorzien.

Boven verwachting
Landelijk heeft van alle statushouders die vanaf 2015 in Nederland zijn komen wonen 17 procent een betaalde baan. Twee derde daarvan werkt onder niveau. "Met deze getallen in ons achterhoofd zijn we heel blij dat de vernieuwende aanpak van High5! boven verwachting heeft uitgepakt in Zutphen. Omdat de investering in deze stichting zichzelf meer dan terugverdient, geeft het nieuwe kansen voor de statushouders en voor de gemeente", zegt wethouder Laura Werger. Daarnaast zijn de effecten op persoonlijk en maatschappelijk niveau vele malen groter dan de financiële. Hierbij kun je denken aan versneld inburgeren, doorbreken van isolement en depressiviteit, stressreductie, het oplossen van schulden en het hervinden van zelfvertrouwen en toekomstperspectief. Dit komt zowel het individu als de samenleving ten goede en zorgt voor een duurzame integratie en participatie op lange termijn.

Individuele aanpak
De werkwijze van High5! kenmerkt zich door een individuele aanpak; de coach kijkt integraal naar alle belangrijke leefgebieden en bouwt een persoonlijke band op waarin betrokkenheid en aandacht cruciaal is. De vragen en ideeën van de statushouder zelf zijn het vertrekpunt waardoor de deelnemers aangesproken worden op hun intrinsieke motivatie.

Mede-initiatiefnemer Ilonka de Haan: "Er zit in deze mensen een grote creatieve en ondernemende kracht, echter lopen ze dagelijks tegen veel dingen aan waardoor het voelt alsof ze bouwen op drijfzand. We gaan naast ze staan, leggen waar nodig verbinding met ons uitgebreide netwerk in de regio en zoeken net zo lang tot de puzzelstukken op z'n plek vallen. Het is zo mooi om de lichtjes in ogen te zien als mensen stapsgewijs de regie over hun eigen leven terugpakken."

Uitdagingen
Natuurlijk blijven er genoeg uitdagingen over. Veel statushouders worstelen met budgetbeheer en circa een derde heeft schulden. Dit komt bijvoorbeeld door ingewikkeld taalgebruik en de hoge complexiteit van de Nederlandse wet- en regelgeving. Resultaat is dat sommige statushouders financiële achterstanden oplopen die een neerwaartse spiraal opleveren waardoor integratie tot stilstand komt. Een andere uitdaging is dat de ondersteuning van Eritrese meisjes vanwege de grote cultuurkloof om meer hulpverlening vraagt. Daarnaast is High5! continu op zoek naar bedrijven die met stage- en/of werkplekken ook een brug naar deze groep willen slaan.


www.high5-zutphen.nl