Aan de rechterzijde de regisseurs Ben Donderwinkel (staand) en Aad Witteveen (zittend) met de cast van Passion Achterhoek 2020. Foto: Annekée Cuppers
Aan de rechterzijde de regisseurs Ben Donderwinkel (staand) en Aad Witteveen (zittend) met de cast van Passion Achterhoek 2020. Foto: Annekée Cuppers Foto: Annekée Cuppers

Passion Achterhoek haalt alles uit de kast om publiek te raken

'Je komt gevoel tekort'

LICHTENVOORDE – Na het succesvolle debuut in de Hamalandhal brengt Stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij opnieuw het multimediastuk Passion Achterhoek op de planken. Waar de landelijke Passion vooral draait om de performance, willen regisseurs Aad Witteveen en Ben Donderwinkel de toeschouwers van Passion Achterhoek meenemen in een theaterstuk dat alle zintuigen raakt. "Je komt ogen, oren en gevoel tekort!"

Door Annekée Cuppers

Dit jaar breidt de Passion Achterhoek uit naar twee voorstellingen. Hiertoe heeft de organisatie besloten nadat het evenement vorig jaar twee weken van tevoren al was uitverkocht. "Geweldig om te zien dat het evenement door zoveel mensen wordt gedragen", is Ben enthousiast, "Het neerzetten van zo'n stuk is een enorme klus die ontzettend veel tijd en energie kost. Dan is het fijn dat je het twee keer op mag voeren en zo nog meer mensen kunt bereiken."

De Passion Achterhoek is geen uitvoering van de Passion waarbij de nadruk vooral ligt op de zang en de performance. Aad vertelt: "Bij de Passion Achterhoek willen we niet alleen een stuk neerzetten waarin de mensen zich herkennen maar vooral heel dicht bij hun gevoelens komen. Dat kan niet alleen met hoofdzakelijk zang. Je hebt het toneelspel nodig om gedachtes en gevoelens te laten binnenkomen bij de toeschouwer waarna de zang, het koor en de band het gevoel versterken en het geheel laat samensmelten tot een ware belevenis. Naast geluidstechnicus Michel Denthen is daarom dit jaar lichtarchitect Jos van den Berg aangetrokken om het stuk visueel nog indringender uit te lichten. We halen echt alles uit de kast om het publiek te raken en ieder voor zich haakt aan bij dat wat bij hem of haar past."

Bekende namen
Verschillende bekende namen hebben hun deelname aan het evenement toegezegd. Tv-presentator en programmamaker Leo Fijen, Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp en burgemeester Oude IJsselstreek Otwin van Dijk zullen ieder op een andere manier een bijdrage leveren. Ben: "We zijn ook erg blij dat The Voice Kids-winnares Laura van Kaam opnieuw mee wil werken aan het stuk. Met haar intieme liedjes op gitaar brengt zij rust op de benodigde momenten waar op andere momenten juist de band extra uit gaat pakken. En ook dit jaar werken er een aantal kinderen van de Frans ten Boschschool mee aan de productie. Zij hebben nu een groter aandeel in het stuk, passend bij het verhaal en de sfeer."

Het leven en lijden van Jezus, maar dan anders
In samenwerking met scriptschrijver ds Hans Hinkamp heeft het eeuwenoude verhaal dit jaar wel een hele andere insteek gekregen. Ben vertelt: "In deze editie van de Passion Achterhoek halen we het verhaal over het leven, lijden en sterven van Jezus Christus nog meer naar het nu. Jezus als de grote influencer met miljoenen volgers. Newsflashes, YouTube-filmpjes, Whatsapp, het komt allemaal voorbij. Hiermee hopen we ook meer jongeren aan te spreken maar willen we ook laten zien dat wat er toen gebeurde, nu nog steeds gebeurt. En met daarbij de onderliggende vraag: 'Waarom hebben we hier nog steeds niets aan gedaan?'"

De Passion Achterhoek vindt plaats op 6 en 7 april in de Hamalandhal in Lichtenvoorde. Aan het theaterstuk werken verder mee: toneelacteurs uit 's-Heerenberg, Harreveld, Aalten, Etten en Lichtenvoorde en het Ettens Mannenkoor.