Groeiende groep bezorgde burgers over komst 5G

Petitie Stop uitrol 5G Zutphen al bijna zevenhonderd hand- tekeningen

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - In Zutphen is een groeiende groep bezorgde burgers over de komst van 5G netwerk. Dit zogenaamde 'Vijfde generatienetwerk' zou stralingsrisico's met zich meebrengen. Een petitie 'Stop uitrol 5G Zutphen' telt bijna zevenhonderd handtekeningen.

De groep bezorgde burgers zegt de gemeente Zutphen al een jaar verdergaand informeren te informeren over de gezondheidsrisico's van 5G en de impact van 5G op privacy en leefomgeving. "Zolang niet bewezen is dat een en ander veilig is voor de gezondheid vinden wij dat de gemeente ons moet vrijwaren van 5G en de mogelijke - en al in vele onderzoeken aangetoonde - gezondheidseffecten ervan," zegt een woordvoerder van de groep.

Motie GroenLinks
Op 27 januari heeft Groen Links in de gemeenteraad een motie ingediend die het college van burgemeester en wethouders oproept om zich actief tegen de ontwikkelingen te verzetten waar het de belangen van de gemeente en haar burgers raakt. Aanstaande maandag 9 maart wordt tijdens de raadsvergadering de motie besproken.

De groep verontruste burgers is ontstemd over het feit dat de gemeente tot nu toe niet thuis heeft gegeven. "Vorig jaar maart hebben we met 75 mensen een brief gestuurd aan alle raadsleden, wethouders en de burgemeester," zegt de woordvoerder van de groep. "Vele anderen hebben ook individueel brieven geschreven met de vraag aan de gemeente om het voorzorgsprincipe te hanteren, echter we hebben geen enkele reactie ontvangen." De gemeente zoekt momenteel uit of het klopt dat er geen antwoord is gekomen op de brieven.

Petitie Stop Uitrol 5G
De petitie Stop Uitrol 5G is te vinden via petities.com.