De Achtkastelenloop was dit jaar voor het eerst 'omgedoopt' tot de 'Coop Achtkastelenloop'. Foto: Theo Janssen
De Achtkastelenloop was dit jaar voor het eerst 'omgedoopt' tot de 'Coop Achtkastelenloop'. Foto: Theo Janssen Foto:

Vordense Achtkastelenloop bijna vol

AV Hanzesport: met 1430 deelnemers is maximum van 1500 in zicht

Door Jan Hendriksen

VORDEN - Een directe verklaring hadden de organisatoren van Zutphense atletiekvereniging Hanzesport zondag niet voor de recorddeelname aan de 32ste editie van de Achtkastelenloop in Vorden. Welgeteld telde de editie van 2020 namelijk 1430 deelnemers. Daarmee werd het vorige record, de 1232 hardlopers van vorig jaar, met maar liefst bijna 200 gebroken. "We zitten bijna aan ons maximale aantal van vijftienhonderd", zei mede-organisator Jan Rood van AV Hanzesport.

"Maar misschien is het Running Center-pacing-team medeoorzaak van de recorddeelname", vermoedde Jan Rood zondagavond na afloop van de wedstrijd. "Sinds vorig jaar maakt dit team namelijk deel uit van de dertig-kilometerloop." De leden van dit team lopen een constant tempo en helpen daarbij andere deelnemers om hun gewenste eindtijd te halen. Ze waren zondag middels gekleurde ballonnen duidelijk herkenbaar voor de deelnemers op deze langste afstand. Jan Rood: "En dat zou zomaar naast onze goede organisatie en het prachtige parkoers een reden kunnen zijn voor de recorddeelname."

Wie het Running Center-pacing-team niet nodig had was de winnaar bij de mannen op de tien kilometer: Koen Vossers (30) uit Hengelo (G). In de winnende tijd van 33.15 kwam hij over de finish bij sporthal 't Jebbink. "Ik had als doel om onder de 33 minuten te eindigen. Maar een gesloten spoorwegovergang aan de Mispelkampdijk voorkwam dat op het allerlaatste moment", zo verklaarde de winnaar.

De voormalige triatleet heeft als doel dit voorjaar de halve marathon in Enschede te lopen. "En daar ben ik nu volop voor aan het trainen." Bij de vrouwen won Janeri Froberg uit Nijmegen de afstand over tien kilometer in 38.56 minuten gevolgd door Isabel Wasseveld-Sticker uit Zutphen in een tijd van 41.52 minuten.

Startschot
De Achtkastelenloop was dit jaar voor het eerst 'omgedoopt' tot de 'Coop Achtkastelenloop'. Het was dan ook John van der Voort van Coop Vorden die samen met zijn vrouw Monique het startschot loste voor de 32ste editie die naast de tien en dertig kilometer ook een afstand over 21 kilometer kende. De drie routes liepen allemaal rondom Vorden door onder meer de buurtschappen Veldwijk, Wildenborch, Medler, Linde en Delden. Onderweg was op elke vijf kilometer een verzorgingspost ingericht met water, sportdrank en fruit.

Aan de Wiersserbroekweg, op tien kilometer de tweede post in de afstand van dertig kilometer waren de scoutingleden Bob Holtslag, Paula Bruggink en Emma Laan van de scouting David G. Alford-groep uit Vorden actief met het uitdelen van water en een sportdrankje. Als allerlaatste deelnemers passeerden John Paumen uit het Limburgse Landgraaf en Jos Bonke uit het Twentse Boekelo dit punt bij boerderij Nooitgedacht.

"We moeten binnen 3,5 uur binnen zijn. En dat lukt ons", zei het tweetal vol goede moed. En John haalde het inderdaad: hij finishte in de categorie mannen 35+ als laatste in een tijd van 3.26.54. En Jos Bonke ging slechts een schamele negentien seconden over zijn doel heen: hij eindigde in de categorie mannen 55+ in een tijd van 3.30.19.

Voorjaarsgevoel
De afstand over 21 kilometer werd bij de mannen gewonnen door Michel Kerkdijk uit Nijverdal in een tijd van 1.12.34 en bij de vrouwen door Fleur Baljet uit Meppel in 1.24.57. De dertig kilometer werd bij de mannen een prooi voor Michiel Brands uit Huissen in een tijd van 1.36.18. Bij de vrouwen ging de overwinning op deze afstand naar Sabine Wassink uit Rijssen. Zij liep de afstand in een tijd van 2.05.45.

Isabel

Wasseveld-

Sticker uit

Zutphen werd

van de dames

tweede op de

tien kilometer

Na afloop kregen alle deelnemers aan de finish een fraaie herinnering. Om het voorjaarsgevoel extra kracht bij te zetten ontvingen ze ook allemaal een mooie bos narcissen. "Daar kan ik mee thuis komen", zei John Paumen voor hij de auto instapte om de ruim tweehonderd kilometer lange terugreis te aanvaarden.
Alle uitslagen zijn te vinden op onderstaande website.


www.uitslagen.nl