Still uit de animatiefilm Zutphen Hanzecity in het jaar 2200 van Lola Landscape
Still uit de animatiefilm Zutphen Hanzecity in het jaar 2200 van Lola Landscape Foto:

Wat er gebeurt met Zutphen als de zeespiegel stijgt?

Tentoon- stelling Koele Wateren in Stedelijk Museum Zutphen

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Geen stille wateren maar Koele Wateren. Zo heet de nieuwe tentoonstelling die vanaf nu te zien is te zien is in het Stedelijk Museum Zutphen. De watertentoonstelling blikt vanuit het verleden naar de toekomst waarbij de actualiteit van klimaatproblematiek een van de thema's is.

Nederland is een waterland. En Zutphen is een waterstad. Gelegen langs de IJssel, met de Berkel en de vele grachten in de stad heeft Zutphen in het verleden vaak strijd gevoerd tegen het water. Maar als handelsroute bracht het water ons ook voorspoed. "Water maakt deel uit van onze Nederlandse identiteit," zegt samensteller Liam Jeurissen van Musea Zutphen. "Water is een verbindende factor, maar water is ook onze vijand. Land is in Nederland altijd aan het water onttrokken. "Daarom zijn we zo goed in polderen," roept één va de bezoekers. Inderdaad, ontginning, inpoldering en bedijking vormen een rode draad door de geschiedenis van Nederland.

Zutphense kunstenaars
De tentoonstelling Koele Wateren laat een variatie aan kunstwerken zien van de 17e tot de 19e eeuw. Zestig werken van bekende namen als Van Ruysdael, Isaac Israels, Jan Wolkers, Hilverdink. Van grote meesters tot minder bekende werken, grotendeels uit het Rijksmuseum, maar ook een deel uit eigen collectie. Rivieren en dijken, zee en zeevaart, vissers en strand, zijn de thema's rondom water als vriend en vijand door de eeuwen heen. Ook Zutphense kunstenaars als Rob Altena, Herman van der Worp en Henk Bouwman hebben gedurende hun leven hun relatie met water verbeeld.

Hanzecity Zutphen
Dat de actualiteit wordt niet geschuwd blijkt uit de vragen die de bezoeker voorgeschoteld krijgt als: Wat betekent het voor Zutphen als de zeespiegel stijgt? In de animatiefilm Zutphen Hanzecity laat Lola Landscape Architects zien hoe Zutphen eruit ziet in het jaar 2200. Daarnaast zijn er workshops waarin 'plastic soup' wordt hergebruikt voor het maken sieraden, verdiepende lezingen en speciale waterwandelingen onder leiding van stadsgidsen langs IJssel en Berkel. Voor meer informatie kijk op de website van museazutphen.nl

Fragment uit Schepen op een onstuimige zee van Johannes Christiaan Schotel,1926. Rijksmuseum.
Schuimende Zee, Jan Wolkers 2002. Museum Henriette Polak.
Schuimende Zee, Jan Wolkers 2002. Museum Henriette Polak.
Bezoekers met de op de achtergrond Jan Wolkers' Schuimende Zee 2002. Foto: Alize Hillebrink