Werk van Kees Stoop. Foto: Barry Slot
Werk van Kees Stoop. Foto: Barry Slot

Expositie werk Kees Stoop in IJsselsalon

ZUTPHEN – In de IJsselsalon in Zutphen wordt op zaterdag 7 maart om 15.00 uur een expositie met werk van Kees Stoop geopend door kunstschilder Henk Helmantel. De tentoonstelling is te bezoeken op 7, 8, 14, 15, 21 en 22 maart van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

Kees Stoop, geboren in Werkendam 1929 en overleden in Holten 2019, wist vanaf het moment dat hij een potlood kon vasthouden, dat hij beeldend kunstenaar zou worden. In zijn Antwerpse academietijd raakte hij in de ban van de schilderkunst van Belgische expressionisten als Constant Permeke en Gustave De Smet, wat aan zijn vroege tekeningen en schilderijen goed valt af te lezen. Hiermee werd de basis gelegd voor Stoops voorkeur voor geabstraheerde figuratieve vormen.

Het werk van Kees Stoop is niet zo bekend bij het grote publiek. Exposities van zijn werk zijn er niet veel geweest; hij heeft er nooit van gehouden om aan de weg te timmeren. De erkenning van zijn grote kunstenaarschap is er wel gekomen. Vele particuliere verzamelaars hebben werk van Kees Stoop aangekocht. Het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam bezit 150 tekeningen en etsen van Kees Stoop. Hij werd door Dr. Bob van den Boogert, voormalig conservator van het Rembrandthuis in Amsterdam, één van de grootste tekenaars van ons land genoemd.                                

Kees Stoop is nooit te verleiden geweest tot een toelichting op zijn werk. Het werk 'is wat het is' – veel meer wilde hij er niet over kwijt. Dichters en filosofen hebben al treffend verwoord wat ook hij in zijn werk heeft willen uitdrukken. Het ging Kees Stoop nooit om de afbeelding, het is uitsluitend de visuele ervaring die telt.


www.ijsselsalon.nl