Verwende kippen

Helemaal achter in onze tuin lopen de drie krielkippen. Drie witte Wyandottes hebben daar onder de bomen, coniferen en laurier hun eigen omgaasde paradijs. En als er een serieuze bedreiging van boven komt kunnen ze vluchten in een aparte overdekte ren of via een loopplankje richting het nachthok. Dat staat op een meter boven de grond, zodat ongedierte geen kans krijgt. Volgens mij zijn het de drie meest verwende kippen van Warnsveld.

Die scharrelaars lopen er overigens niet zomaar. De achtertuin is nogal ruim en dat brengt een hoop plezier, maar ook een hoop werk met zich mee. We worden er niet vrolijk van, als we die hele oppervlakte regelmatig moeten schoffelen en harken. Vandaar dat we een stukje van een paar honderd vierkante meter hebben afgebakend om onze natuurlijke schoffelaars ruim baan te geven. En dat gaat over het algemeen geweldig. In dit tuingedeelte hoeven wij nauwelijks nog in actie te komen. En in de periode van grasmaaien krijgen ze ook nog regelmatig een paar bakken vers gemaaid gras in de ren. Wel een beetje uitgespreid, anders gaat het stinken.
Hoewel het aan ruimtegebrek niet scheelt, laten we in de winter regelmatig de kippen in de hele achtertuin lopen. Dan kunnen ze een beetje over het gazon scharrelen en zaadjes en wormpjes uit de borders pikken. Dat lijkt ons heerlijk, als je je het hele jaar op eenzelfde oppervlakte moet begeven. Als het poortje opengaat, weten de kippen de toegang naar de gehele tuin snel te vinden. Een beetje onwennig lopen ze over het gras, her en der pikkend. En even later hebben ze de weg naar de borders met vaste planten gevonden. Heerlijke verse grond met vers etenswaar. Iedereen blij, of toch niet?

Wat wij geheel onderschat hebben, is dat onze kippen in belangrijke mate gezelschapsdieren zijn. Dus als ze een hele grote tuin ter beschikking hebben en na hartenlust overal kunnen schrobben en pikken, waar gaan ze dan zitten? Juist, op het terras! En dan ook nog eens precies bij de achterdeur. En van al die kippenkeutels op de sierbestrating, wordt ons gezin niet blij. En als je dan herhaaldelijk de kippen hebt weggejaagd en ze blijven terugkomen is er maar één oplossing. Ze mogen weer opgeborgen worden achter het gaas.
En drie van die mooie witte kippen in de tuin heeft ook z'n voordelen. In de lange zomerperiode leggen ze nog wel eens een eitje. Bij krielkippen zijn dat niet zulke grote, maar iets kleiner. En als ze met z'n allen flink aan de leg zijn, zijn dat al snel zo'n vijftien eitjes per week. En ik kan u verklappen, ze smaken heerlijk. We laten die kippen dan ook lekker en functioneel scharrelen.