Gea Moser ontvangt de oorkonde met de titel 'hija adoptiva de Nigua'. Foto: PR
Gea Moser ontvangt de oorkonde met de titel 'hija adoptiva de Nigua'. Foto: PR Foto:

Dominicaans dorp 'adopteert' Warnsveldse oma

De 73-jarige Gea Moser heeft zich 35 jaar lang belangeloos ingezet voor de opleiding van kinderen

WARNSVELD - De 73-jarige Gea Moser uit Warnsveld kreeg onlangs in het Dominicaanse dorp San Gregorio de Nigua de erkenning als adoptiedochter van de gemeente ('hija adoptiva'). Ze kreeg die omdat ze zich 35 jaar lang belangeloos heeft ingezet om het kinderen, die dat om financiƫle redenen niet konden, school en een vervolgstudie te laten volgen. Honderden sponsors/pleegouders uit Nederland, waarvan een groot aantal in de Achterhoek woont, maken dat door hun sponsoring mogelijk via de stichting Kinderhulp Dominicaanse Republiek.

Door de hulp in Nigua is de school van die kinderen, het Centro Padre Zegri, uitgegroeid van een school met lepra-stigma tot een streekcentrum voor onderwijs, van kleuter tot middelbaar en beroepsopleiding. Van een school met aanvankelijk 400 naar nu 1400 leerlingen. Met docenten en ander personeel dat voor het grootste gedeelte bestaat uit oud-sponsorkinderen.

Door het sponsorprogramma en het goede onderwijs veranderde het armoedige dorp rondom het lepracentrum tot een bloeiende gemeenschap met eigen gemeente. In die gemeenteraad zitten drie oud-sponsorkinderen, waarvan een kandidaat voor het burgemeesterschap is. Zij overhandigden op de Padre Zegrischool Gea Moser de oorkonde met de titel 'hija adoptiva de Nigua'.

De aanwezigheid van veel oud-sponsorkinderen en hun families zorgde voor veel emotionele momenten. Het werd een indrukwekkend feest, waarin Gea tevens afscheid nam als sponsorcontact en presidente van Kinderhulp Dominicaanse Republiek.

Maar, terug in Nederland, zal ze niet alleen meer tijd hebben voor haar vier kleinkinderen maar ook proberen zich op een nu andere manier in te zetten voor de stichting.