Ramatoulaye leest Tycho (l) en Benson voor. Foto: Meike Wesselink
Ramatoulaye leest Tycho (l) en Benson voor. Foto: Meike Wesselink Foto:

Kwalitatief goed onderwijs op De Wegwijzer

ZUTPHEN - Kindcentrum De Wegwijzer onderging de afgelopen jaren een metamorfose. Onlangs resulteerde dit in een bovengemiddelde score van eigen schoolopbrengsten én van de schoolinspectie. Het is niet zozeer de score waar directeur Carly Paulissen trots op is als wel de veilige, rustige plek die De Wegwijzer biedt voor de kinderen van heel diverse culturele achtergrond.

Door Meike Wesselink

De Wegwijzer biedt integraal onderwijs van 7.00 uur tot 19.00 uur. Zo is het kindcentrum niet alleen basisschool maar ook de plek waar kinderen zich voor en na school thuis voelen. Carly: "De medewerkers van dagopvang Dikkertje Dap zijn tevens de leerkrachten van de peutergroepen. Wij werken integraal samen om zo de doorgaande lijn te kunnen waarborgen. Daarin zijn we uniek. Zo kunnen we de kinderen rust en veiligheid bieden en dat is iets dat veel van onze kinderen nodig hebben.

Carly Paulissen startte drie en een half jaar geleden als directeur van De Wegwijzer en ging meteen flink met de bezem door de school. Sinds drie jaar is er een vast team aan medewerkers. "Een gemêleerd, pedagogisch slagvaardig en hecht team', aldus de directeur. "Samen hebben we de visie van de school vormgegeven en samen staan we voor goed, kwalitatief onderwijs. Zo zorgen we 's ochtends heel zorgvuldig voor rust. Kinderen hebben vaak al een hectische start van de dag achter de rug. Als we om 8.30 uur per klas in de kring gaan, zorgen we dat het rustig is binnen de school. Het ochtendprogramma bestaat bij ons meestal uit rekenen en taal. We willen de kinderen een goede basis meegeven en steken daarom veel energie in de basisvakken."

De Wegwijzer, die onder Scholengroep Gelderveste valt, neemt deel aan het project Taalkracht; een door onderwijs en specialisten samengesteld project om taalonderwijs zo goed en zo leuk mogelijk te maken. "We stemmen het gehele onderwijs, maar specifiek ook het taalonderwijs af op de behoeftes van onze leerlingen. Er is extra ruimte voor de leuke kanten van taal in de vorm van liedjes zingen, gedichtjes maken, lekker lezen of voorgelezen worden. "We willen het best mogelijke onderwijs bieden, om de kinderen een goede taalkundige basis mee te geven waarmee ze verder kunnen. Het is fantastisch om te merken hoe onze leerkrachten daar een eigen draai aan geven en vaak met creatieve oplossingen komen."
Ook bewegen is een belangrijk onderdeel binnen het onderwijsprogramma van De Wegwijzer. Er wordt bewegend geleerd en tussen de vakken door wordt ook lekker bewogen, in de klas of in de centrale ruimte waar kinderen fijn kunnen samenkomen en kunnen spelen.
's Middags staan de wereldoriënterende vakken op het programma. Er wordt samen geleerd, samen gespeeld, in de tuinen op het schoolplein gewerkt en er worden creatieve middagen georganiseerd.

"Fijn is dat we écht maatwerk kunnen bieden. 's Ochtend is er ruimschoots de tijd om de kinderen rustig naar de klas te begeleiden. Ouders kunnen dan altijd in gesprek met de leerkrachten en eens per maand mogen ze zelfs naast hun kind aanschuiven in de klas. De lijnen zijn kort en we dagen ouders ook uit om met ons mee te denken. Onlangs hebben we tijdens een interactieve ouderavond samen gebrainstormd over De Wegwijzer in 2025. Wensen en verwachtingen van ouders hebben we nu verzameld en daar gaan we mee aan de slag voor de komenden jaren."

Ouders die interesse hebben in De Wegwijzer kunnen tijdens normale schooldagen een kijkje komen nemen. Neem daarvoor contact op via onderstaande gegevens.


gelderveste.nl/scholen/kindcentrum-cbs-de-wegwijzer